ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τζουμέρκα: Στα χωριά της αθωότητας ...

Συρράκο, Ιωάννινα  



 Αν το Συρράκο έχει ξένους, το καταλαβαίνεις στη θολωτή πέτρινη πύλη του. Εκεί αφήνουν τα αυτοκίνητα, δεν τα σηκώνουν τα σοκάκια. Λίγα και τα φώτα στα πέτρινα αρχοντικά. Κρυμμένοι κάτω από σκουφί, βαρύ παλτό, γάντια, χοντρό κασκόλ φερμένο πολλούς κύκλους γύρω από λαιμό. Το κρύο τσουχτερό, χοντρές στάλες πέφτουν από τον ουρανό. Τα χαλάκια έξω από τις πόρτες τα πατάς και βουλιάζουν. Από παντού ακούγονται νερά. Το ποτάμι, οι βρύσες, οι μικροί καταρράκτες και η βροχή που πάντα πέφτει. 


Στο Συρράκο συνειδητοποιούμε πως βρισκόμαστε πιο ψηλά από τα πυκνά σύννεφα που σκεπάζουν την χαράδρα. Τα σοκάκια είναι στρωμένα με άσπρη πέτρα πελεκητή, δεξιά και αριστερά χαμηλές μάντρες, ξύλινες πόρτες, παλιές, αμπαρωμένες, με μπρούτζινα “χτυπητήρια” και γυφτόκαρφα. Πίσω από τα θολά παράθυρα των αρχοντικών αχνοφαίνονται βενετσιάνικα σερβίτσια, σιδερένια κρεβάτια από τη Βιέννη, παλιές φωτογραφίες με ροδομάγουλες βλάχες ντυμένες με παριζιάνικες δαντέλες. Οι κάτοικοι του Συρράκου ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη. Ήταν ικανοί ραφτάδες και δαιμόνιοι έμποροι, που διακινούσαν τα προϊόντα τους σε όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και λιμάνια της Ευρώπης. Λιβόρνο, Τεργέστη, Ρώμη, Οδησσός, Μόσχα, Παρίσι. Τώρα έμειναν λιγότεροι από 300 στο χωριό του Φιλικού Ιωάννη Κωλέττη, του πρώτου πρωθυπουργού της Ελλάδας, και των ποιητών Γιώργου Ζαλοκώστα και Κώστα Κρυστάλλη.
  
Bed & Food
Ξενώνας Μπήτσιου Κάζα Κάλντα Πέντε περιποιημένα δωμάτια με πολύχρωμες φλοκάτες και γουστόζικα μικροέπιπλα- τα δύο αρκετά μεγάλα και με τζάκι (Συρράκο, τηλ: 26510 53540, www.casacalda.gr).
  
Σταυραετός Καινούργιος ξενώνας που διαθέτει 4 δωμάτια με όλα τα κομφόρ και πλούσιο πρωινό με λαχταριστές μελωμένες τηγανίτες, αχνιστό τραχανά, φρέσκα χωριάτικα αυγά, βούτυρο, φρεσκοφουρνισμένα κέικ και χωριάτικες πίτες. Στο εστιατόριο θα γευτείτε τυρόπιτα, χορτόπιτα, ζυμαρόπιτα, αρνάκι στη γάστρα, γίδα βραστή και χοιρινό με σέλινο και χόρτα (τηλ.: 26510 53296, www.syrrakostavraetos.gr). 
  
Το Συρράκο Ο ξενώνας στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο με 9 παραδοσιακού στυλ δωμάτια συν μία σουίτα, εστιατόριο και μπαρ. Εδώ η Χρυσάνθη και ο Γιώργος θα σας σερβίρουν σουβλιστό αρνάκι, κρεατόπιτα, κοκορέτσι αλλά και σπέσιαλ προβατίνα (Συρράκο, τηλ.: 26510 53410, www.syrrakohotel.gr).
  
Casa La Noi Σε τρία διαφορετικά κτίρια δημιουργήθηκαν 7 γκαρσονιέρες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και κουζίνα. Στο υπόγειο υπάρχει η αίθουσα πρωινού με τη χαρακτηριστική πέτρινη καμάρα (Συρράκο, τηλ.: 26510 53006, www.casalanoi.gr).
  
                                                                             
                                                        See more at: http://www.arttravel.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..

ADDTHIS