ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...Εδω ειναι το ταξίδι !!

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Πέλλα: To βασίλειο του νερού . . .

Travel photo: Artiste.gr























Ολόκληρη η Πέλλα είναι το απόλυτο βασίλειο του νερού. Είναι αυτό που σε εξαγνίζει, σε βοηθά να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου. Σε όλες του τις μορφές: ιαματικό σε σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου στα Λουτρά Πόζαρ, παγωμένο που έχει μετατραπεί σε αφράτο χιόνι στο Καϊμακτσαλάν, ήρεμο στη λίμνη Βεγορίτιδα, ορμητικό στους καταρράκτες της Έδεσσας. Σε αυτό το road trip στην ανατολική Μακεδονία ανακαλύψαμε τις ευεργετικές ιδιότητας μιας λουτρόπολης που έμοιαζε με μικρή όαση στην καρδιά του χειμώνα, περπατήσαμε στα στενά του Αγίου Αθανασίου με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές του Βόρα και μια χειμωνιάτικη λιακάδα, ταξιδέψαμε στο παρελθόν με μια βόλτα στα στενά της συνοικίας Βαρόσι στην Έδεσσα, καθρεφτιστήκαμε στην ήρεμη λίμνη Βεγορίτιδα, πετάξαμε σαν τους αετούς στο ανεμοδρόμιο, περπατήσαμε στο Ευρωπαϊκό μοναπάτι Ε4. Σε αυτό τον ευλογημένο τόπο νιώσαμε την αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού.
  


Έδεσσα
“Η Έδεσσα είναι το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό”, είχε γράψει ο Μενέλαος Λουντέμης. Η πρωτεύουσα του νομού Πέλλα είναι χρισμένη στη διάβαση μεταξύ Βόρα και Βερμίου, ψηλά σ΄ένα πέτρινο εξώστη. Τα δάση του Βόρα μοιάζει να κατηφορίζουν και να κυριεύουν την πόλη. Ποτάμια διασχίζουν κάθε της γειτονιά. Και φυσικά οι καταρράκτες. Οι μικροί στο ομώνυμο πάρκο στο κέντρο της πόλης και ο μεγάλος, ο Κάρανος, με το νερό να πέφτει από ύψος 70 μέτρων. Αυτή η πόλη θα σε αναγκάσει να περπατήσεις. Για να ανέβεις στον Ψηλό Βράχο με θέα στον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας τα Γιαννιτσά ως τη Θεσσαλονίκη, για να δεις το πέτρινο ρολόι-έμβλημα της πόλης, τους Μύλους, το Κανναβουργείο, το Γενί Τζαμί του 1875. Την καρδιά όμως θα σου κλέψει το Βαρόσι, ο παλιός χριστιανικός μαχαλάς στην ανατολική πλευρά της Έδεσσας. Σφηνωμένος στο χείλος του γκρεμού, αξίωνε τους νοικοκυραίους του να χαίρονται τη θέα του απέραντου κάμπου που έφτανε ίσαμε τη Θεσσαλονίκη. Εδώ η βόλτα είναι ένα ταξίδι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ανάμεσα σε διώροφα μακεδονίτικα αρχοντικά.
Ads not by this site
  
Ads not by this site
  
Διαμονή
Αιγαί Διακριτική πολυτέλεια τεσσάρων αστέρων στα 32 δωμάτια που βλέπουν στην Έδεσσα και η γύρω περιοχή. Όαση χαλάρωσης το spa με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα και χώρο μασάζ. Στα συν το μακεδονίτικο πρωινό και η παραδοσιακή κουζίνα στο εστιατόριο (Προάστιο Έδεσσας, τηλ.: 23810 29888, www.aigai-hotel.com)
Ads not by this site
  
Βαρόσι Το παραδοσιακό σπίτι της οικογένειας μετατράπηκε σε διώροφο ξενώνα 8 δωματίων. Σπιτική ατμόσφαιρα και σούπερ πρωινό της κυρίας Σούλας με ομελέτα, κέικ, παραδοσιακές μαρμελάδες δικής της παραγωγής, λουκουμάδες, κρέπες, χειροποίητη πίτα, σπανακόπιτα, τυρόπιτα, πρασόπιτα και γαλατόπιτα (Αρχιερέως Μελετίου 45-47, τηλ.: 23810 21865, www.varosi.gr).
  
Βαρόσι 4 Εποχές Ο παραδοσιακός ξενώνας αποτελείται από ένα τριώροφο διατηρητέο αρχοντικό κατασκευασμένο με πέτρα και ξύλο όπου στον χώρο υποδοχής βρίσκεται τμήμα του αρχαίου πέτρινου τείχους της Έδεσσας. Δέκα δωμάτια, το καθένα διαφορετικά διακοσμημένο με λιτή και ζεστή ατμόσφαιρα όπου κυρίαρχα στοιχεία είναι η πέτρα και το ξύλο, σαλόνι με τζάκι και πλούσιο πρωινό (Αρχιερέως Μελετίου 48, τηλ.: 23810 51440, www.varosi4seasons.gr).
Ads not by this site
  
Χαγιάτι Παραδοσιακός ξενώνας από πέτρα και ξύλο σε κτίσμα του 1880. Στα επτά δίκλινα δωμάτια τα υπέρδιπλα ανατομικά στρώματα, τα πουπουλένια παπλώματα και μαξιλάρια, οι πλεκτές χειροποίητες κουρτίνες, οι φλοκάτες και τα κιλίμια φτιαγμένα στον αργαλειό συνθέτουν το σπιτικό σκηνικό. Το χορταστικό πρωινό αποτελείται από πίτες, μαρμελάδες, κέικ, κουλουράκια, γλυκά κουταλιού της κυρίας Αθηνάς (Μακεδονομάχων 40, τηλ.: 23810 51500, www.hagiati.gr).
  
Φαγητό

Ads not by this site
Πέτρινος Θα χρειαστεί να βγείτε περίπου 15 λεπτά από την Έδεσσα αλλά αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε αφού πρόκειται για το καλύτερο εστιατόριο της περιοχής. Σε ένα χώρο που θυμίζει μοναστηριακή Πράγα και Προβηγκία θα γευτείτε εξαιρετικά πιάτα όπως ταλιατέλες με γαρίδες, σκαλοπίνια, φιλέτα και πολυβραβευμένα κρασιά από τα δικά τους αμπέλια (Φλαμουριά, τηλ.: 23810 99455). Κανναβουργείο Πολυχώρος που στεγάζει cafe, bar και εστιατόριο με υπέροχο ψαρονέφρι και λαχταριστά χειροποίητα γλυκά. Συχνά φιλοξενούνται και live εμφανίσεις (Περιοχή Καταρρακτών, τηλ.: 23810 20070,www.kannavourgio.gr).

Άγιος Αθανάσιος
Στη σκιά του Καϊμακτσαλάν, στην ομίχλη και την ησυχία που προσφέρουν τα 1.200 μέτρα υψόμετρο, ένα χωριό σμιλεμένο από πέτρα και βορειοελλαδίτικο μεράκι γίνεται αφορμή για ταξίδι, για γιορτή. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που ο Άγιος Αθανάσιος έσβησε σχεδόν από τον χάρτη. Τζιπ μεγάλου κυβισμού πολιορκούν σήμερα τα καλντερίμια του και οι ξενώνες γεμίζουν με σκιέρ απ’ όλη την Ελλάδα που δεν χάνουν με τίποτα το αίσθημα της περιπέτειας που προσφέρουν οι χιονοδρομίες στην πούδρα του Βόρα, μέσα και πάνω από τα σύννεφα.
Travel photo: Artiste.gr

Ads not by this site
Ρομαντζάδες και κοσμικοί πειρασμοί γεννιούνται με φόντο τα παλιά πέτρινα σπίτια, που απέκτησαν σχεδόν όλα jacuzzi, αλλά έμειναν πιστά στην αρχιτεκτονική των παππούδων. Σουίτες ιδανικές για φρεσκοπαντρεμένους, λουκούλλεια γεύματα με καυτές σούπες και λουκάνικα και ζεστά cafes που παίζουν ροκ και τζαζ συμπληρώνουν τα highlights κάθε χειμερινής απόδρασης στο Καϊμακτσαλάν. Κι όμως σε αυτό το χωριό δεν υπάρχει καμία παραφωνία. Είναι που φρόντισαν μαζί με τα spa και τα design έπιπλα να κρατήσουν τους ξυλόφουρνους, τις συνταγές της γιαγιάς και πάνω από όλα τα αυθεντικά χαμόγελα. 
Διαμονή
Kaimak Inn Spa & Resort Ολοκαίνουριο, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, με ρομαντικά δωμάτια με τζακούζι (τηλ.: 23817 74340, www.kaimakinn.gr). 
  
Miramonte Chalet Hotel Spa Στην πλατεία, διακοσμημένο με χειροποίητα έπιπλα, έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, spa και ατμοσφαιρικό restaurant-bar (τηλ.: 23810 39904, www.miramonte.gr). 
Ads not by this site
Chalet Sapin Στο κέντρο του οικισμού με υπέροχη θέα στο χωριό, ιδιαίτερη διακόσμηση και εξαιρετικό εστιατόριο για ρομαντικά δείπνα (τηλ.: 23810 31548, www.sapin.gr).
  
Φαγητό
Ads not by this site
Καταφύγιο Στην άκρη του χωριού για χοιρινό με δαμάσκηνα στη γάστρα, κότσι με πορτοκάλι, χεράκι αρνίσιο σούβλας, φασολάδα και ψαρονέφρι γεμιστό με μανούρι και λιαστή ντομάτα δίπλα στο μεγάλο πέτρινο τζάκι (τηλ.: 23810 31883,  www.katafygio.gr). Τσέγανη Κόκορας κρασάτος με χειροποίητες χυλοπίτες, μοσχαράκι με δαμάσκηνα και, για το φινάλε, ψητά αχλάδια με σοκολάτα. Θα τα γευτείτε σε μια από τις πιο παλιές και διάσημες ταβέρνες του Καϊμακτσαλάν, δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στα συν η πλούσια κάβα με ετικέτες από όλη την Ελλάδα (τηλ.: 23810 31989, www.tavernatsegani.gr). 


Λουτρά Πόζαρ
Νερό. Σε κάθε δυνατή μορφή: πηγές, πισίνες, τεχνητοί καταρράκτες, χαμάμ, ποταμός με ιαματικό νερό, φυσικοί καταρράκτες. Αυτή είναι η φημισμένη λουτρόπολη των Λουτρών Πόζαρ, 13 χλμ από την Αριδαία, στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν. Η φύση στάθηκε για μια ακόμη φορά γενναιόδωρη στην Πέλλα δημιουργώντας χαράδρα σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό που μέσα της ρέει ο Θερμοπόταμος, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.  
Ads not by this site
  
  
Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό βουνού και δάσους. Αυτό είναι το καλύτερο αντίδοτο στο κρύο μετά τα σλάλομ στο χιονοδρομικό. Τα καλά νέα είναι ότι τα Λουτρά Πόζαρ λειτουργούν κάθε μέρα, όλο το 24ωρο. Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες εδώ: www.loutrapozar.com.gr

Ads not by this site
Διαμονή
Naiades Hotel Απέχει μόλις 2 χλμ. από τα Λουτρά Πόζαρ και αποτελεί την καλύτερη επιλογή διαμονής στην περιοχή της Αριδαίας. Διακριτική πολυτέλεια, κομψοί χώροι και 10 άνετα δωμάτια ντυμένα σε ζεστά χρώματα, με τζάκι και υδρομασάζ. Ιδανικό ξεκίνημα της μέρας με το ιδιαίτερα προσεγμένο και πλούσιο πρωινό με φόντο τις ομορφιές της περιοχής. Hot spot ο χώρος του μπαρ για καφέ και ποτό με τα μεγάλα παράθυρα να καδράρουν το Καϊμακτσαλάν (Όρμα, τηλ.: 23840 94134, www.naiades-hotel.gr).

Ads not by this site
  
Chateau Rond Πέτρινο κυκλικό ξενοδοχείο με σουίτες που βλέπουν στο βουνό, με τζάκι και μπαρόκ διακόσμηση. Θα βρείτε μπουτίκ, cafe-bar, αίθουσα πρωινού, spa και εστιατόριο (Λουτράκι, τηλ.: 23840 91646, www.chateaurond.gr).

Ads not by this site
  
Pozar Pallas Προσεγμένο ξενοδοχείο με 20 δωμάτια και 1 διαμέρισμα που μπορεί να φιλοξενήσει ως 7 άτομα. Στα συν το spa αλλά και το πρώτο αλατοσπήλαιο εντός ξενοδοχείου στην Ελλάδα (Λουτράκι, τηλ.: 23840 91357, www.pozarpallas.gr).
  
Φαγητό
Υδρόλιθος Κομψός χώρος με δημιουργικά πιάτα όπως ψαρονέφρι με ντομάτα, φέτα και τσιπς λαχανικών, μοσχάρι με κάστανα και κυδώνι ή πιπεράτο φιλέτο. Πολύ καλές οι ετικέτες κρασιών της κάβας του (Λουτράκι, τηλ.: 23840 91600). Παραδοσιακό Σπιτική κουζίνα από την οικογένεια του κυρίου Χρήστου μπροστά στο τζάκι στην ταβέρνα του ομώνυμου ξενώνα (Λουτράκι, τηλ.: 2384 091017).
                                          See more at: http://www.arttravel.gr

Ολόκληρη η Πέλλα είναι το απόλυτο βασίλειο του νερού. Είναι αυτό που σε εξαγνίζει, σε βοηθά να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου. Σε όλες του τις μορφές: ιαματικό σε σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου στα Λουτρά Πόζαρ, παγωμένο που έχει μετατραπεί σε αφράτο χιόνι στο Καϊμακτσαλάν, ήρεμο στη λίμνη Βεγορίτιδα, ορμητικό στους καταρράκτες της Έδεσσας. Σε αυτό το road trip στην ανατολική Μακεδονία ανακαλύψαμε τις ευεργετικές ιδιότητας μιας λουτρόπολης που έμοιαζε με μικρή όαση στην καρδιά του χειμώνα, περπατήσαμε στα στενά του Αγίου Αθανασίου με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές του Βόρα και μια χειμωνιάτικη λιακάδα, ταξιδέψαμε στο παρελθόν με μια βόλτα στα στενά της συνοικίας Βαρόσι στην Έδεσσα, καθρεφτιστήκαμε στην ήρεμη λίμνη Βεγορίτιδα, πετάξαμε σαν τους αετούς στο ανεμοδρόμιο, περπατήσαμε στο Ευρωπαϊκό μοναπάτι Ε4. Σε αυτό τον ευλογημένο τόπο νιώσαμε την αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού.
- See more at: http://www.arttravel.gr/index.php?category=1&article=5375&page=0#sthash.Hl0F0jeT.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..