ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Τα 15 πιο γοητευτικά μνημεία της Unesco

Μέρη πολυφωτογραφημένα, μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας περιλαμβάνονται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Εμείς επιλέξαμε τα 15 ομορφότερα στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και τέσσερα ελληνικά. Μέχρι και το 2013, στο σχετικό κατάλογο είχαν περιληφθεί 981 μνημεία από 160 κράτη-μέλη της Unesco. Η χώρα μας συμμετέχει με 17 συνολικά μνημεία και τοποθεσίες: ναός του Επικούριου Απόλλωνα (1986), αρχαιολογικός τόπος Δελφών (1987), ακρόπολις Αθηνών (1987), Άγιο Όρος (1988), αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου (1988), παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης (1988), Μετέωρα (1988), μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988), αρχαία Ολυμπία (1989), Μυστράς (1989), Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990), Δήλος (1990), Πυθαγόρειον και Ηραίον Σάμου (1992), αρχαιολογικός τόπος της Βεργίνας (1996), Χώρα της Πάτμου με τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης (1999), αρχαιολογικοί τόποι των Μυκηνών και της Τίρυνθας (1999), παλιά πόλη της Κέρκυρας (2007).
 
Cinque Terre, Ιταλία
Φωλιασμένα κατά μήκος της ακτής στα δυτικά της πόλης La Spezia, τα πέντε μικροσκοπικά χωριά και οι γύρω λόφοι είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Cinque Terre που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια κληρονομιά από την Unesco. Τα χωριά Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza και Monterosso al Mare αποτελούνται από κόλπους, απόκρημνα βράχια, σπηλιές, πολύχρωμα σπίτια, στενά σοκάκια, μεσαιωνικά τείχη, πύργους και καμπαναριά, που φτάνουν μέχρι τα κρυστάλλινα νερά.
 
 
 
 
 
 
Κοιλάδα του Λίγηρα, Γαλλία
Η κοιλάδα που σχηματίζεται στις όχθες του ποταμού Λίγηρα, του μεγαλύτερου ποταμού της Γαλλίας, αποτελεί έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς, που προστατεύεται από την Unesco από το 2000. Η περιοχή είναι διάσημη για τα επιβλητικά κάστρα που καθηλώνουν με την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπειά τους. Διασημότερο όλων, το πελώριο κάστρο Chambord που ξεκίνησε να χτίζεται το 16ο αιώνα από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α' ως σύμβολο του πλούτου του. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία του Ντίσνεϊ “Η Πεντάμορφη και το Τέρας” του 1991.
 
 
 
 
Ασίζη, Ιταλία
Η πόλη που βρίσκεται στην επαρχία της Περούτζια είναι διάσημη καθώς αποτελεί τη γενέτειρα του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος ίδρυσε το θρησκευτικό τάγμα των Φραγκισκανών στην πόλη το 1208. Η βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και άλλα φραγκισκανικά αξιοθέατα περιλαμβάνονται από το 2000 στη λίστα της Unesco.
 
 
 
 
 
Κόρδοβα, Ισπανία
Μετά την κατάληψη της Ισπανίας από τους Μαυριτανούς τον 8ο αιώνα, η Κόρδοβα έγινε το ισοδύναμο της Κωνσταντινούπολης, της Δαμασκού και της Βαγδάτης για το μουσουλμανικό κόσμο. Το ιστορικό κέντρο της πόλης ανακηρύχθηκε το 1984 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco ενώ η ίδια η πόλη αποτελεί αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Διασημότερο αξιοθέατό της το Μεγάλο Τζαμί.
 
 
 
 
 
Κολωνία, Γερμανία
Ο Ντομ, ο Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα οικοδομήματα γοτθικού ρυθμού παγκοσμίως και συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Unesco το 1996. Πρόκειται για ρωμαιοκαθολικό ναό με άγιο προστάτη τον Απόστολο Πέτρο. Το τεράστιο οικοδόμημα με ύψος 157 μέτρα και εμβαδόν 7.100 τ.μ. δεσπόζει στις όχθες του Ρήνου και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Χρειάστηκαν πάνω από 600 χρόνια για την ολοκλήρωσή του, από το 1248 ως το 1880.
 
 
 
 
 
Μπριζ, Βέλγιο
Πολλοί θεωρούν τη λιλιπούτεια πόλη της δυτικής Φλάνδρας ως το alter ego του Άμστερνταμ και της Βενετίας λόγω των δεκάδων καναλιών της. Η αλήθεια είναι όμως ότι η μεσαιωνική πόλη δεν μοιάζει με καμία άλλη. Μέσα στα τείχη της οι θρύλοι είναι καλά κρυμμένοι, η σοκολάτα γλυκαίνει τον ουρανίσκο και η βέλγικη μπύρα ρέει άφθονη. Αφετηρία κάθε διαδρομής το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε στον 13ο αιώνα και που από το 2000 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
 
 
  
 
 
 
Γρανάδα, Ισπανία
Δύο λόφοι, δύο ποτάμια, μεσαιωνικά σπίτια με κόκκινα κεραμίδια και λουλούδια και, στο ψηλότερο σημείο, το “Κόκκινο Φρούριο”, το παλάτι των Μαυριτανών σουλτάνων, γνωστό απλά ως Αλάμπρα. Αυτή είναι η Γρανάδα. Το μάτι ακολουθεί την αυστηρή γεωμετρική σύνθεση της πόλης: τα μυτερά καμπαναριά των εκκλησιών, τις κόκκινες σκεπές των σπιτιών καλυμμένες από λουλούδια και βρύα, τους πυργίσκους των carmen, τα ολόισια κυπαρίσσια που στριμώχνονται ανάμεσά τους. Και, στην κορυφή του απέναντι λόφου, η διάσημη Αλάμπρα, το περίτεχνο παλάτι και φρούριο των Μαυριτανών μοναρχών. Η Αλάμπρα, μαζί με το παλάτι Χενεραλίφε και τη μεσαιωνική γειτονιά Αλμπαϊσίν ανήκουν στη λίστα της Unesco από το 1984.
 
 
 
 
 
Βενετία, Ιταλία
Από το 1987 ολόκληρη η Βενετία και η λιμνοθάλασσά της περιλαμβάνονται στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco. Και όχι άδικα αφού όλη η πόλη αποτελεί αρχιτεκτονικό αριστούργημα όπου ακόμα και τα πιο μικρά κτίρια κρύβουν έργα τέχνης των σπουδαιότερων καλλιτεχνών στον κόσμο.
 
 
 
  
 
 
 Μπέργκεν, Νορβηγία
Το Bryggen είναι η παμπάλαιη αποβάθρα του Μπέργκεν με τις χρωματιστές, ξύλινες αποθήκες που κάποτε ήταν γεμάτες με βαρέλια ανάλατου βακαλάου. Σήμερα, στεγάζουν εστιατόρια, γκαλερί κι εργαστήρια. Για 400 χρόνια και μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, αυτή η αποβάθρα ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο των γερμανικών πόλεων της βόρειας θάλασσας και σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco με 61 κτίρια.

 
 
 
 
 
Αβινιόν, Γαλλία
Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ροδανού και είναι κυρίως γνωστή ως έδρα των 7 παπών γαλλικής καταγωγής την περίοδο 1309-1377. Πάνω από την πόλη δεσπόζει το Παπικό Παλάτι που υπήρξε κατοικία των Παπών αλλά και έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Η καρτποσταλική πόλη έχει περίπου 95.000 κατοίκους και υπήρξε η αγαπημένη πόλη του Βαν Γκογκ ο οποίος αποτύπωσε στους πίνακές του το μαγευτικό χρώμα της πόλης. Διάσημο είναι το Φεστιβάλ της Αβινιόν που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι και περιλαμβάνει θέατρο, μουσική και χορό. Το ιστορικό κέντρο της πόλης με το παπικό παλάτι, το επισκoπικό συγκρότημα και τη διάσημη γέφυρα της Αβινιόν συμπεριλήφθηκαν στην λίστα της Unesco το 1995.
 
 
 
 
Σιένα, Ιταλία
Η ξακουστή μεσαιωνική πόλη της Τοσκάνης βρισκόταν πάντοτε στην ατζέντα των εναλλακτικών. Εκείνων, που προτιμούσαν ως βάση τους για τις εξορμήσεις στην περιοχή όχι την πολυδιαφημισμένη Φλωρεντία, αλλά το αντίπαλον δέος, την Σιένα με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και τα ιστορικά palazzi. Χρειάστηκε ο James Bond στο Quantum of Solace για να γίνει γνωστή και στους mainstream του Χόλιγουντ. Το ιστορικό της κέντρο έχει ανακηρυχθεί από το 1995 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Στολίδι του είναι η Piazza Del Campo, μια από τις παλαιότερες πλατείες του κόσμου. Περιβάλλεται από ιστορικά κτίρια όπως το Palazzo Pubblico με το Torre del Mangia. H πλατεία είναι ακόμα διάσημη για τις διάσημες ιπποδρομίες “Palio” που διεξάγονται δύο φορές το χρόνο.
 
 
 
 
 
Μετέωρα
Το πέτρινο “δάσος” των Μετεώρων ανήκει στη λίστα της Unesco από το 1988. Θεόρατοι βράχοι, τεράστια γήινα γλυπτά υψώνονται και μοιάζουν να σχίζουν τον ουρανό. Στα κοιλώματα και τις απάτητες κορυφές τους φώλιασαν οι πρώτοι ερημίτες μοναχοί τον 11ο αιώνα και άρχισαν να χτίζουν μοναστήρια. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά και ασκηταριά άνθισαν διάσπαρτα σε όλους τους βράχους για 600 και πλέον χρόνια. Σήμερα, οι έξι μονές που λειτουργούν (Μεγάλο Μετέωρο, Αγίου Στεφάνου, Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και Αγίας Τριάδας), αποτελούν το πιο σημαντικό, μετά το Άγιο Όρος, μοναστηριακό κέντρο στην Ελλάδα.
 
 
  
 
 
 
Ρόδος
Πετρόκτιστες γέφυρες ενώνουν τη σύγχρονη πόλη της Ρόδου με το κάστρο, οδηγώντας στη μεσαιωνική πόλη που ανασαίνει στο εσωτερικό του. Είναι μια κανονική πόλη μερικών χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στα κτίρια όπου κάποτε ζούσαν οι Ιωαννίτες ιππότες με τις μαύρες κάπες και τους κεντητούς ασημένιους σταυρούς στο στέρνο. Θα δείτε ψηλά, μεσαιωνικά κτίσματα με βαριές σιδερένιες πόρτες, γοτθικές εκκλησίες και τζαμιά, μαρμάρινες αναγεννησιακές μαντόνες. Θα μετρήσετε 17 πλακόστρωτες πλατείες, προμαχώνες και πύλες στα μήκους πέντε χιλιομέτρων τείχη, με ψηλούς πύργους δεξιά κι αριστερά και στο πλάι χαραγμένα ονόματα ιπποτών και θα καταλήξετε στο μνημειώδες Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου με τις ογδόντα αίθουσες. Έπειτα, θα πάρετε το δρόμο για το νότιο τμήμα της Παλιάς Πόλης, το Μπούργκο, που κατοικούνταν από τους απλούς, φτωχούς ανθρώπους, Έλληνες κι Εβραίους. Θα βγείτε στη Σωκράτους, το πολύχρωμο μακρύ παζάρι, βγαλμένο κι αυτό απ’ την εποχή των ιπποτών. 
 
  
 
 
  
 
 
Μυστράς
Στις βόρειες πλαγιές του Ταΰγετου, υψώνεται ένα βράχος, απότομος και ισχυρός. Τα δαντελωτά του ερείπια κατακρημνίζονται σχεδόν κατακόρυφα στα σκοτεινά βάθη ενός φαραγγιού και στην κορφή του υψώνεται πολεμόχαρο ένα απόρθητο κάστρο. Τείχη, μοναστήρια, παλάτια, εκκλησιές με ξεθωριασμένες τοιχογραφίες και σιωπηλούς τρούλους. Καλντερίμια σκεπασμένα με καμάρες, στριφτές σκάλες, αυλές, ξερά αγκάθια και αγριόχορτα που κρατούν ενωμένα τα δόντια της πέτρας. Η Νεκρή Πολιτεία του Μυστρά παραμένει ζωντανή, σε πείσμα των χρόνων που σκαλίζουν και σμιλεύουν τα λιθάρια της. Στις πέτρινες, μισογκρεμισμένες στοές της συναντούμε το Παλατάκι της Άνω Χώρας και το Αρχοντικό του Λάσκαρη στην Κάτω. Από τη μια πλευρά ο Πάρνωνας και η απέραντη πεδιάδα και από την άλλη ο όγκος του Ταΰγετου με τη χαράδρα να προκαλεί ζάλη. Ο  Μυστράς εντάχθηκε στην λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco το 1989.
 
 
  
 
 
Παλιά Πόλη Κέρκυρας
Αποτελεί τη νεότερη ελληνική προσθήκη στη λίστα, αφού βρήκε την θέση που της άξιζε μόλις το 2007. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό συνδυασμό από ογκώδη φρούρια, ανάκτορα, στενά σοκάκια, καμάρες και ψηλά κτίρια δυτικού τύπου. Η παλαιότερη συνοικία της πόλης ονομάζεται Καμπιέλο και χαρακτηρίζεται από τα πολύ στενά σοκάκια και τα ψηλά κτίρια. Κομβικό σημείο της παλιάς πόλης είναι η τεράστια πλατεία Σπιανάδα απέναντι από το παλαιό φρούριο. “Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το site της Unesco.
 
 
  
 
 
            : http://www.arttravel.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..