ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...Εδω ειναι το ταξίδι !!

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Cinque Terre: Πολύχρωμος καμβάς

Φωλιασμένα κατά μήκος της ακτής στα δυτικά της πόλης La Spezia, τα πέντε μικροσκοπικά χωριά και οι γύρω λόφοι είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Cinque Terre που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO. Εδώ και πολλούς αιώνες, οι άνθρωποι βάλθηκαν να χτίζουν προσεκτικά τα πολύχρωμα σπίτια τους στο τραχύ και απότομο έδαφος μέχρι και στους γκρεμούς που βλέπουν στη θάλασσα. Φύτεψαν αμπελώνες, ελαιόδεντρα και μπόλικες λεμονιές μετατρέποντας το άγονο χώμα σε πολύτιμες καλλιέργειες. Τα Cinque Terre, δηλαδή τα χωριά Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza και Monterosso al Mare αποτελούνται από κόλπους, απόκρημνα βράχια, σπηλιές, στενά σοκάκια, μεσαιωνικά τείχη, πύργους και καμπαναριά, που φτάνουν μέχρι τα κρυστάλλινα νερά.

Travel photo: Artiste.gr    
Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται μέσα στα χωριά (υπάρχουν δωρεάν πάρκινγκ έξω από τους οικισμούς) ενώ συνδέονται μεταξύ τους με γραφικά μονοπάτια: θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 18 χιλιόμετρα μονοπατιών για να φτάσετε από το πρώτο ως το τελευταίο χωριό αλλά η παραθαλάσσια διαδρομή, η θέα και οι μυρωδιές από ρίγανη και δεντρολίβανο αποζημιώνουν. Εναλλακτικά θα προτιμήσετε τα τακτικά δρομολόγια του τοπικού τρένου. Οι ντόπιοι υπερηφανεύονται και για την κουζίνα τους, που περιλαμβάνει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, εκλεκτό κρασί, αντζούγιες, τόνο μαγειρεμένο με σκόρδο και ελαιόλαδο, πέστο βασιλικού, αλλά και τη sacripantina, το γλυκό από παντεσπάνι, κρέμα και κακάο. 
Και τα πέντε χωριά υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις πλημμύρες του 2011 και από τότε πραγματοποιούνται αρκετά έργα αποκατάστασης. 


Riomaggiore Είναι το πιο κοντινό χωριό στη La Spezia και η ύπαρξή του χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Χτισμένο ανάμεσα σε δύο απότομους λόφους, το χωριό έχει πολύχρωμα πυργόσπιτα που φτάνουν ως την μικρή παραλία και το λιμανάκι ενώ φημίζεται για το κρασί του. Εστιατόρια, μπαρ και μαγαζάκια για σουβενίρ βρίσκονται στη via Colombo, τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Από εδώ ξεκινά και η περίφημη Via dell'Amore (οδός του Έρωτα), το μονοπάτι που συνδέει το Riomaggiore με το διπλανό του χωριό, τη Manarola.




Manarola Το πιο παλιό χωριό των Cinque Terre, κρέμεται πάνω από το μικρό λιμανάκι με τα απότομα βράχια και τα βαθιά, καταπράσινα νερά. Η ηλιοθεραπεία και οι βουτιές από τα βράχια είναι σχεδόν υποχρεωτικό τελετουργικό σε αυτό το χωριό. Στο τοπίο πρωταγωνιστεί η εκκλησία του San Lorenzo χτισμένη το 1338. Τα σπίτια είναι ψηλά και πολύχρωμα ενώ οι βάρκες όταν δεν χρησιμοποιούνται, τοποθετούνται στα ανοίγματα του κεντρικού δρόμου ανάμεσα στα μικρομάγαζα. Οι ντόπιοι μιλούν την δική τους διάλεκτο και λατρεύουν το κρασί που παράγουν οι τοπικοί αμπελώνες, το Sciacchetrà.




Corniglia Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χωριά, η Corniglia είναι το μόνο που δεν έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου σε υψόμετρο 100 μέτρων και περιτριγυρίζεται από αμπελώνες. Θα χρειαστεί να ανεβείτε περίπου 380 σκαλοπάτια για να φτάσετε στο ήσυχο και ελάχιστα τουριστικό χωριό με τα καλντερίμια, τα χαμηλά σπίτια, τη μικρή πλατεία και τα λιγοστά μαγαζιά. Στην άκρη του, πάνω από το γκρεμό υπάρχει μια πέτρινη “βεράντα” από την οποία μπορεί κανείς να δει τα υπόλοιπα τέσσερα χωριά, δύο στα αριστερά και δύο δεξιά.




Vernazza Το πολύχρωμο χωριό των 1.000 κατοίκων αποτελεί ένα από πιο τα κουκλίστικα Cinque Terre (Πέντε Χωριά) της ιταλικής Ριβιέρα αλλά και το πιο άνετο για περπάτημα αφού έχει τις λιγότερες ανηφόρες. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στη Vernazza που είναι ένα αυθεντικό ψαροχώρι με καρτποσταλική όψη σε παστέλ ροζ, κίτρινες και τιρκουάζ αποχρώσεις. Στενά δρομάκια, φυσικό λιμάνι, υπέροχη παραλία, η εκκλησία της Santa Margherita d'Antiochia και το μικρό κάστρο Doria με υπέροχη θέα στο χωριό και τη θάλασσα συνθέτουν το σκηνικό της. Στην Piazza Marconi αλλά και στον κεντρικό δρόμο, τη via Roma, υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφέ, παγωτατζίδικα και τουριστικά μαγαζιά.




Monterosso al Mare Το μεγαλύτερο και πιο επίπεδο χωριό των Cinque Terre χωρίζεται στο μεσαιωνικό και το νέο τμήμα που ενώνονται μεταξύ τους με ένα τούνελ. Το παλιό τμήμα είναι χτισμένο ανάμεσα σε στενά μεσαιωνικά λιθόστρωτα σοκάκια και το νέο εκτείνεται κατά μήκος της μεγάλης αμμουδερής παραλίας. Πολύχρωμα σπίτια με βουκαμβίλιες, λουλουδιασμένα στενά, καταστήματα με σουβενίρ, αμπέλια, ελαιόδεντρα, πολλές λεμονιές αλλά και η μεγάλη αμμουδερή παραλία με τις χαρακτηριστικές κίτρινες ομπρέλες μετατρέπουν το Monterosso στο πιο τουριστικό χωριό της περιοχής.




See & Do
Περπατήστε το διάσημο μονοπάτι Via dell'Amore, την Οδό τη Αγάπης, που συνδέει τη Manarolaμε το Riomaggiore. Έχει μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο και χαρίζει υπέροχη θέα στη θάλασσα. Θα βρείτε πολλά σημεία για να κάνετε ρομαντικό πικ-νικ αλλά και βοτσαλωτές παραλίες για να κολυμπήσετε. Έχετε υπόψη πως για να διασχίσετε τα μονοπάτια θα πρέπει να πληρώσετε ένα είδος “διοδίων”. Γι'αυτό σας συμφέρει να προμηθευτείτε από όλους τους σταθμούς τρένων την Cinque Terre Card που εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλα τα μονοπάτια αλλά και ορισμένα μουσεία. 
Η τριήμερη κάρτα κοστίζει €12.

Travel photo: Artiste.gr



Απολαύστε την ομορφιά ολόκληρης της περιοχής με τις κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται από Απρίλιο ως Οκτώβριο και συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους – εκτός από την Corniglia που δεν έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα – αλλά και τα λιμάνια του Portovenere και της La Spezia. Το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει από €26 το άτομο.



Οι ντόπιοι λατρεύουν την focaccia και σε κάθε χωριό θα βρείτε φούρνο ή focacceria για να προμηθευτείτε το διάσημο σνακ. Την καλύτερη focaccia θα την βρείτε στην Focacceria Il Frantoio σε ένα παράδρομο του Monterosso al Mare. Αγαπημένα υλικά η ντομάτα, το pesto, οι αντζούγιες και η κάπαρη. Είναι τόσο διάσημο που δεν σταματούν να ψήνουν γι'αυτό και θα γευτείτε τη δική σας ζεστή από το φούρνο. Αν βρεθείτε εκεί το χειμώνα, δοκιμάστε το γλυκό από ζύμη κάστανου με σταφίδες και κουκουνάρι (1 Via Vincenzo Gioberti, Monterosso al Mare, τηλ.: 0039 01 8781 8333).

Travel photo: Artiste.gr
Διαμονή
Il Sipario Exclusive διώροφη βίλα σκαλισμένη με πέτρα που διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, καθιστικό και κουζίνα. Βρίσκεται στην κορυφή του χωριού, στο σημείο όπου ξεκινά το μονοπάτι για το διπλανό χωριό Corniglia και προσφέρει υπέροχη θέα σε όλη τη Vernazza (via Picedi, 18, La Spezia, τηλ.: 0039 0187 520702, www.cinqueterreriviera.com, €285 η βίλα για δύο άτομα).



La Poesia Κουκλίστικος ξενώνας σε ένα ήσυχο στενό του Monterosso. Διαθέτει τρία δωμάτια που φέρουν ονόματα γυναικών που πρωταγωνίστησαν σε ποιήματα του νομπελίστα Eugenio Montale αλλά και μια ευρύχωρη σουίτα με αντικέ κρεβάτι. Στα συν η ευγενέστατη ιδιοκτήτρια, η Nicoletta, αλλά και αυλή όπου σερβίρεται το πρωινό (4 Via Genova, Monterosso al Mare, τηλ.: 0039 0187 817283, www.lapoesia-cinqueterre.com, από €180 το δίκλινο με πρωινό).


La Torretta Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία, το ξενοδοχείο προσφέρει 15 δωμάτια σε σπίτι που θυμίζει πύργο σε νεομπαρόκ στυλ. Μερικά από τα δωμάτια έχουν βεράντες ενώ στις σουίτες θα βρείτε τζακούζι. Το πρωινό περιλαμβάνει φρεσκοστυμμένο χυμό και αλμυρά πιτάκια και σερβίρεται στη μεγάλη βεράντα με θέα τις στέγες του χωριού. Hot spot η ξεχωριστή βεράντα με μίνι πισίνα και ξαπλώστρες για ηλιοθεραπεία (20 Vico Volto, Manarola, τηλ.: 0039 01879 20327, www.torrettas.com, από €170 το δίκλινο με πρωινό).

La Malà Στην κορυφή της Vernazza ο ολόλευκος ξενώνας με τις λιτές γραμμές διαθέτει τέσσερα υπέρκομψα δωμάτια με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Μεγαλύτερα είναι τα δωμάτια 26 και 31. Το πρωινό σερβίρεται στο μπαρ της κεντρικής πλατείας δίπλα στο λιμανάκι (29 Via San Giovanni Battista, Vernazza, τηλ.: 0039 334287 5718, www.lamala.it, από €160 το δίκλινο με πρωινό).


Marina Piccola Όμορφη πανσιόν στο λιμανάκι της Manarola με 13 φωτεινά και προσεγμένα δωμάτια, μερικά από τα οποία βλέπουν στη θάλασσα. Τους τοίχους τους κοσμούν πίνακες ζωγράφων που επισκέφτηκαν το χωριό ενώ τα χρώματα θυμίζει Κυκλαδίτικο σκηνικό (via Birolli 120, Manarola, τηλ.: 0039 0187 762065, www.hotelmarinapiccola.com, από €120 το δίκλινο με πρωινό).

Φαγητό
Gambero Rosso Αυθεντική τοπική κουζίνα με χειροποίητα ζυμαρικά, φρέσκα ψάρια, αντζούγιες με κρεμμύδια και πατάτες, μπόλικα μυρωδικά αλλά και το τοπικό χύμα κρασί, το γλυκόπιοτο sciacchetrà. Θα τα γευτείτε στα τραπεζάκια της πλατείας δίπλα στο λιμάνι (Piazza Marconi 7, Vernazza, τηλ.: 0039 0187 812265, www.ristorantegamberorosso.net, από €20 το άτομο).



Trattoria Gianni Franzi Σταθερή αξία εδώ και δεκαετίες για αυθεντική κουζίνα της Λιγουρίας. Αγαπημένα πιάτα οι γεμιστές αντζούγιες ή με λεμόνι, η γενοβέζικη σούπα με λαχανικά, ζυμαρικά trofie με πέστο αλλά και ολόφρεσκα ψάρια ψητά ή στο φούρνο (Piazza Marconi 5, Vernazza, τηλ.: 0039 0187 82 1003, www.giannifranzi.it, από €20 το άτομο).


La Lanterna Tα τραπεζάκια σχεδόν ακουμπούν το κύμα στο μικρό λιμάνι του Riomaggiore δίπλα στα απλωμένα δίχτυα και τα καΐκια. Τα θαλασσινά είναι το δυνατό χαρτί στο μενού με τις σπεσιαλιτέ να γράφονται στο μαυροπίνακα. Επιλέξτε σπαγγέτι με μύδια και γαρίδες σε σος λευκού κρασιού, αχινομακαρονάδα και αφήστε χώρο για τους μπαμπάδες με limoncello (Via San Giacomo, τηλ.: 0039 0187 92 0589, www.lalanterna.org, από €18 το άτομο).



Osteria a Cantina de Mananan Μικροσκοπική ταβέρνα στην κορυφή του λόφου σκαλισμένη στο πέτρινο κελάρι ενός παλιού σπιτιού. Ο Agostino και η Marianne χρησιμοποιούν μόνο τα πιο φρέσκα ντόπια υλικά κι ετοιμάζουν παραδοσιακά πιάτα που γράφουν κάθε μέρα στο μαυροπίνακα. Στα γρανιτένια τραπεζάκια θα γευτείτε ψητά λαχανικά με καπνιστή μοτσαρέλα και μυρωδικά, ποικιλίες θαλασσινών ενώ από τα κρεατικά αξίζει να δοκιμάσατε το κουνέλι μαγειρεμένο σε άσπρη σάλτσα (117 Via Fieschi, Corniglia, τηλ.: 0039 0187 821 166, από €15 το άτομο).

Il Ciliegio Στην αυλή με τις καρυδιές στους λόφους πάνω από το Monterosso (αν κάνετε κράτηση εγκαίρως θα στείλουν minibus να σας παραλάβει), θα απολαύσετε κλασικές συνταγές της Λιγουρίας όπως ζυμαρικά trofie με ξιφία κοκκινιστό και μυρωδικά, κουνέλι κρασάτο ή αντζούγιες γεμιστές με τυρί και μυρωδικά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το σπιτικό λικέρ μανταρίνι στο τέλος. Δίπλα στο εστιατόριο συγκεντρώνονται οι λάτρεις του παραπέντε και ξεκινούν την πτήση τους ως τη θάλασσα (2 Località Beo, Monterosso al Mare, τηλ.: 0039 01 8781 7829, από €15 το άτομο).-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..