ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Γαλλία: 14 πόλεις μακριά από το Παρίσι...

Ακόμα κι αν δεν το έχει επισκεφτεί κάποιος ποτέ, έχει την αίσθηση ότι γνωρίζει τα πάντα για το Παρίσι. Από φωτογραφίες, βίντεο, ταινίες, τραγούδια. Το Παρίσι είναι παντού. Κι όμως δεν είναι ό,τι πιο όμορφο έχει να επιδείξει η Γαλλία. Βρήκαμε 14 πανέμορφες πόλεις, από τον Ατλαντικό και την Κυανή ως τις Άλπεις και τα στενά τη Μάγχης που αξίζουν την προσοχή σας και που, ίσως, σας κάνουν να αναθεωρήσετε την αγάπη σας για το Παρίσι. 



Νορμανδία
Στις βόρειες ακτές της χώρας, η Νορμανδία μοιάζει με δύο κόσμους σε έναν: καταπράσινη ενδοχώρα που κατηφορίζει ως την ακτή για να συναντήσει τα άγρια νερά της Μάγχης. Όλη η περιοχή έχει να προσφέρει από εμβληματικά αξιοθέατα μέχρι μαθήματα ιστορίας και υψηλή γαστρονομία. Επισκεφτείτε τις πέντε παραλίες όπου πραγματοποιήθηκε η απόβαση των συμμάχων στις 6 Ιουνίου του 1944 – σήμερα αποκαλούνται ως οι παραλίες της D-Day – αλλά και το πολυφωτογραφημένο νησάκι Mont Saint Michel, μια μικρή νησίδα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 1,6 χλμ) από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στην κορυφή του υπάρχει το περίφημο αββαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού. Από κάτω, πίσω από τα τείχη που περιβάλλουν το αβαείο, βρίσκεται μικρό γραφικό χωριό με στριμωχτά σπίτια με αετώματα. Γευτείτε οστρακοειδή αλλά και εκλεκτά τυριά όπως το Καμαμπέρ ή το μαλακό Neufchâtel σε σχήμα καρδιάς.





Νίκαια
Το πρώην αγαπημένο resort της βρετανικής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα δεν άργησε να γίνει το hot spot των rich & famous από όλο τον κόσμο. Αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια. Γιατί πλέον, η κοσμοπολίτικη πόλη της Κυανής Ακτής έχει κάτι για όλους. Δωρεάν μουσεία όπως το Μουσείο Καλών Τεχνών που φιλοξενεί έργα των Μονέ και Ροντέν ή το μικροσκοπικό εστιατόριο La Merenda που αποτελεί το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της πόλης. Ο εορτασμός των 150 χρόνων από την προσάρτηση στη Γαλλία το 2010 την βρήκε ανανεωμένη, με ζωντανές πλατείες, σχεδόν 20 μουσεία και γκαλερί και το δροσερό αεράκι της Μεσογείου πάντα να φυσά στη διάσημη λεωφόρο Promenade des Anglais.





Λυών
Κερδίζει το Παρίσι στα σημεία: μπορεί το δεύτερο να είναι η πρωτεύουσα της χώρας αλλά η Λυών θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα της γαστρονομίας. Επιπλέον, το Παρίσι είναι η “πόλη του φωτός” αλλά του τεχνητού, των προβολέων, των φλας, των αστραφτερών καταστημάτων. Η Λυών όμως είναι λουσμένη στο φυσικό φως της Μεσογείου, εκείνο που έκανε τους Ρωμαίους να της χαρίσουν το όνομα Lugdunum, λόφο του φωτός δηλαδή, εντυπωσιασμένοι από τη λάμψη του ήλιου που αντανακλάται στα νερά και την κοιλάδα της. Κόκκινες στέγες, συγκλονιστική αρχιτεκτονική, δυο ποτάμια και τα λιθόκτιστα σοκάκια της παλιάς μεσαιωνικής πόλης συνθέτουν το σκηνικό στην πόλη που λατρεύει τις τέχνες και που κάθε χρόνο το Δεκέμβρη λούζεται σε πολύχρωμα φώτα κατά τη διάρκεια του Festival des Lumières, του Φεστιβάλ των Φώτων.







Κάννες
Οι Κάννες μοιάζουν να φτιάχτηκαν για να ικανοποιούν τα καπρίτσια των rich & famous και να κάνουν τα φλας των φωτογράφων να αστράφτουν. Όχι μόνο τις δέκα μέρες που διαρκεί το φημισμένο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ αλλά όλο το χρόνο. Με τη σιγουριά ντίβας που περπατά στο κόκκινο χαλί μάς κλείνει το μάτι και περιμένει να μας ξεναγήσει στην αστραφτερή λεωφόρο της, την La Croisette, να μας επιβιβάσει σε πανάκριβα γιοτ και γρήγορα αυτοκίνητα, να μαγέψει τον ουρανίσκο μας σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin και να μας κοιμίσει σε σουίτες-μικρογραφίες παλατιών. Εδώ το αεράκι που έρχεται από τη Μεσόγειο είναι τυλιγμένο σε αρώματα Dior και Chanel, η άμμος είναι πιο χρυσαφένια, τα κοκτέιλ πιο δυνατά, τα κορμιά πιο μαυρισμένα. Το πρώην ψαροχώρι-φυλακή του “Ανθρώπου με τη Σιδερένια μάσκα” παίρνει γλυκιά εκδίκηση εδώ και περίπου έναν αιώνα και γράφει το εγχειρίδιο της καλής ζωής σελίδα-σελίδα, χωρίς βιασύνη.









Μπιαρίτζ
Για τους περισσότερους, η παραθαλάσσια πόλη στην νοτιοδυτική άκρη της Γαλλίας στα σύνορα με την Ισπανία είναι άγνωστη. Οι μυημένοι όμως γνωρίζουν πως η Μπιαρίτζ είναι η νέα γαλλική Ριβιέρα που προσελκύει τους πλούσιους της Ευρώπης αλλά και τους σέρφερς, αφού είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του σερφ. Η γαλλική πόλη μπήκε στον χάρτη των ευγενών για πρώτη φορά όταν ο Ναπολέων Γ' και η αυτοκράτειρα Ευγενία την επέλεγαν κατά το 19ο αιώνα για τις διακοπές τους. Βραβευμένες παραλίες, θαλάσσια λουτρά, μεγαλοπρεπή κτίρια, καλιφορνέζικες παραλίες και βασκικές γεύσεις συνθέτουν το σκηνικό στη διάσημη πόλη του Ατλαντικού.









Κοιλάδα του Λίγηρα
Η κοιλάδα που σχηματίζεται στις όχθες του ποταμού Λίγηρα, του μεγαλύτερου ποταμού της Γαλλίας, αποτελεί έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς, που προστατεύεται από την Unesco από το 2000. Η περιοχή είναι διάσημη για τα επιβλητικά κάστρα που καθηλώνουν με την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπειά τους. Διασημότερο όλων, το πελώριο κάστρο Chambord που ξεκίνησε να χτίζεται το 16ο αιώνα από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α' ως σύμβολο του πλούτου του και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία του Ντίσνεϊ “Η Πεντάμορφη και το Τέρας” του 1991. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε τους απέραντους αμπελώνες και τα παραμυθένια κάστρα της κοιλάδας είναι με ποδήλατο.







Καρκασσόν, Γαλλία
Ολόκληρη η πόλη μοιάζει να ξεπήδησε από σελίδες παραμυθιού με ιππότες και δεσποσύνες αφού αποτελεί μια από τις λίγες οχυρωμένες μεσαιωνικές πόλεις των οποίων έχουν διατηρηθεί οι οχυρώσεις και το παλαιό μεσαιωνικό κέντρο. Σήμερα διαιρείται σε δύο περιοχές: την οχυρωμένη "πολιτεία της Καρκασσόν" και την αποκαλούμενη "κάτω πόλη" , τη μοντέρνα Καρκασσόν δηλαδή η οποία βρίσκεται εκτός των οχυρώσεων. Οι δύο τους συνδέονται με γέφυρες. Το 1996 η μεσαιωνική παλαιά πόλη εντάχθηκε στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.





Μασσαλία
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, το melting pot φυλών και ανθρώπων ήταν πάντα το “enfant terrible”, το κακό παιδί των γαλλικών πόλεων, η Νέα Ορλεάνη της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί κατά το μεταναστευτικό ρεύμα του 20ου αιώνα, η πόλη δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τις πρώην γαλλικές αποικίες όπως η Αλγερία αλλά και Ιταλούς, Έλληνες, Άραβες, Αρμένιους και Κινέζους. Ταυτόχρονα όμως είναι γοητευτική και πολύχρωμη, ζωντανή και ενδιαφέρουσα. Από τη βόλτα στο παλιό λιμάνι μέχρι τα σοκάκια με τα καφέ και τα μπαρ, η πόλη είναι μια ευχάριστη περιπέτεια. Όλα όσα έκαναν γνωστή την πόλη επανέρχονται στο προσκήνιο πιο δυναμικά από ποτέ: οι βόλτες στα στενά δρομάκια της συνοικίας Panier, η βαρκάδα στους φημισμένους ορμίσκους, τους calanques όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι και τα αρώματα της πιο φημισμένης ψαρόσουπας στον κόσμο, της μπουγιαμπέσας. Τη χρονιά που μας πέρασε επέστρεψε δριμύτερη ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για να δώσει φέτος τη σκυτάλη στη Ρίγα της Λετονίας.








Αβινιόν
Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ροδανού και είναι κυρίως γνωστή ως έδρα των 7 παπών γαλλικής καταγωγής την περίοδο 1309-1377. Πάνω από την πόλη δεσπόζει το Παπικό Παλάτι που υπήρξε κατοικία των Παπών αλλά και έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Η καρτποσταλική πόλη έχει περίπου 95.000 κατοίκους και υπήρξε η αγαπημένη πόλη του Βαν Γκογκ ο οποίος αποτύπωσε στους πίνακές του το μαγευτικό χρώμα της πόλης. Διάσημο είναι το Φεστιβάλ της Αβινιόν που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι και περιλαμβάνει θέατρο, μουσική και χορό. Το ιστορικό κέντρο της πόλης με το παπικό παλάτι, το επισκoπικό συγκρότημα και τη διάσημη γέφυρα της Αβινιόν συμπεριλήφθηκαν στην λίστα της Unesco το 1995.





Ντιζόν
Στην πρωτεύουσα της Βουργουνδίας είναι σχεδόν υποχρεωτικό να αφήσετε στην άκρη το φημισμένο κρασί της περιοχής και να το αντικαταστήσετε με το έτερο μαγικό φίλτρο: τη μουστάρδα. Στη γωνιακή Boutique Maille με την ξύλινη επένδυση στη βιτρίνα, πωλείται η καλύτερη χύμα και συσκευασμένη μουστάρδα, σύμφωνα με τη συνταγή που επινόησε το 1747 ο Antoine Maille. Η Ντιζόν ευνοήθηκε γιατί κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ήταν πέρασμα για το Δρόμο των Μπαχαρικών και οι κάτοικοί της έχουν παράδοση στα πικάντικα φαγητά. Έτσι, η πόλη δεν άργησε να μετατραπεί στον παράδεισος για τους απανταχού gourmants, οι οποίοι συρρέουν κάθε χρόνο στα τέλη Οκτώβρη για το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας.





Καμπανία
Απέχει μόλις 90 λεπτά από το Παρίσι αλλά εδώ η σαμπάνια δεν είναι πολυτέλεια. Ολόκληρη η περιοχή είναι στρωμένη με ατελείωτους αμπελώνες που περιμένουν να παραδώσουν τη σοδειά τους για να μεταφερθεί στα δροσερά κελάρια των μεσαιωνικών πύργων, των ταπεινών champagne houses και των αστραφτερών οίκων. Λένε πως στην Καμπανία, αν ο αέρας αν είχε γεύση θα ήταν γλυκός. Μεγάλες φίρμες αλλά και μικροί παραγωγοί που έμαθαν την τέχνη από τους παππούδες τους φτιάχνουν το πιο διάσημο αφρώδη οίνο σε θερμοκρασίες που είναι σχεδόν μονίμως χαμηλές. Ένα μπουκάλι ανοίγει, οι φυσαλίδες γαργαλούν τον ουρανίσκο και η ψητή πέστροφα και τα άγρια μανιτάρια γίνονται οι ιδανικοί συνοδοί στα αυτοσχέδια γλέντια που ξεσπούν στα οινοποιεία.







Σεν Τροπέ
Το πάλαι ποτέ βασικό εμπορικό λιμάνι ολόκληρης της Γαλλίας απέκτησε παγκόσμια φήμη στις αρχές του 1950 χάρη στην Μπριζίτ Μπαρντό και την ταινία “Και ο θεός Έπλασε τη Γυναίκα”. Σήμερα, γαλαζοαίματοι και κάθε είδους celebrities αναμειγνύονται με κοινούς θνητούς και περπατούν δίπλα δίπλα στα στενά μεσαιωνικά δρομάκια της πόλης. Έμβλημά της δεν είναι άλλο από το ξενοδοχείο Byblos, το οποίο από το 1967 που το εγκαινίασε η εκρηκτική Β.Β. είναι αγαπημένος προορισμός της καλής κοινωνίας. Στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης έχουν περπατήσει όλοι, από τον Πικάσο και την Κοκό Σανέλ ως τον Ερνεστ Χεμινγουέι και τον Ανρί Ματίς. Το αεράκι μοσχοβολάει γιασεμί και αναζωογονεί τις αισθήσεις, ενώ οι πλατείες δροσίζονται από εντυπωσιακά σιντριβάνια.





Σεν Μαλό
Για χάρη του, οι παριζιάνοι αφήνουν την πρωτεύουσα το καλοκαίρι για να μείνουν στα εξοχικά που έχουν χτίσει στο πρώην ορμητήριο διαβόητων πειρατών που μεσαίωνα. Το λιμάνι-καστροπολιτεία βρίσκεται στην βορειοδυτική Γαλλία, στην περιοχή της Βρετάνης κι ανοίγεται στην θάλασσα της Μάγχης. Σήμερα, η περιοχή είναι διάσημη για το φυσικό φαινόμενο της άμπωτης και της παλίρροιας αλλά και για τα καλύτερα στρείδια. Παρά το γεγονός ότι η παλιά πόλη δείχνει πραγματικά παλιά, το μεγαλύτερο μέρος της είχε καταστραφεί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αναστηλώθηκε μετά την αποχώρηση των Γερμανών διατηρώντας το στυλ του 17ου - 18ου αιώνα.







Chamonix / Mont Blanc   
Εδώ διοργανώθηκαν το 1924 οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ενώ το μυθικό Chamonix, στη σκιά του Mont Blanc, προσελκύει τους αφοσιωμένους σκιέρ και αλπινιστές για περισσότερο από έναν αιώνα. Οι παράτολμοι σκιέρ μιλούν με ταπεινότητα και σεβασμό για τις απότομες πλαγιές των Grands-Montets στο Argentiere και εγκωμιάζουν την “κρουαζιέρα” (απαραίτητα με οδηγό) στην παγωμένη Vallée Blanche, τη Λευκή Κοιλάδα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος ελεύθερη διαδρομή στον κόσμο. Το Chamonix κρατά ανέπαφη τη φινέτσα του 19ου αιώνα και κονταροχτυπιέται με το γειτονικό Γκστάαντ ενώ απέχει μόλις μια ώρα από τη Γενεύη.





                                             
    See more at: http://www.arttravel.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..

ADDTHIS