ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι πιο όμορφες πόλεις με κανάλια ...















Πρόσφατα, το Άμστερνταμ γιόρτασε την 400 η επέτειο από την δημιουργία των καναλιών του. Ξεκίνησαν να φτιάχνονται το 1613 για να ολοκληρωθούν το 1625.
Με αφορμή την επέτειο αυτή, ανακαλύπτουμε τις πιο όμορφες πόλεις με κανάλια.

Ναι , δεν είναι μόνο η Βενετία.


Βενετία, Ιταλία
Η πιο διάσημη από όλες τις πόλεις με κανάλια και σίγουρα ένα από τα ρομαντικά και καρποσταλικά μέρη για να βρεθείς κανείς. Η εικόνα ενός γονδολιέρη σε ένα κανάλι είναι ταυτισμένη με την ίδια την πόλη, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησιά, που χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται με γραφικές γέφυρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πόλη κατακλύζεται από ταξιδιώτες που την πνίγουν, αλλά την ώρα του σούρουπου, όταν το μελί χρώμα του ήλιου λούζει τα κτίρια της, όλοι οι λόγοι που την κάνουν μια από τις γοητευτικές γειτονιές του αυτού πλανήτη γίνονται ολοφάνεροι, ακόμα και στους ντόπιους που έχουν κουραστεί από την υπερπροβολή της.








Ελ Γκούνα, Αίγυπτος

Στο άκουσμα της Αιγύπτου, σε όλους έρχονται στο μυαλό εικόνες από το Κάιρο ή οι πυραμίδες. Λίγοι ξέρουν τη πανέμορφη πόλη Ελ Γκούνα. Τα κανάλια της προέρχονται από τη Κόκκινη Θάλασσα, τα νερά της οποία φτάνουν να δροσίσουν μέχρι και ένα ορισμένο κομμάτι της ερήμου. Γύρω τους μάλιστα πολλά καταλύματα έχουν χτιστεί και προσφέρουν μια διαφορετική αιγυπτιακή εμπειρία από αυτοί που ξέρουν οι πολλοί.





Αγία Πετρούπολη, Ρώσία
Χτισμένη από τον Μεγάλο Πέτρο στις αρχές του 18ου αιώνα πάνω σε πολυάριθμα νησάκια διαφορετικών μεγεθών. Η αρχική –πιο δυτικής προσέγγισης από ότι της Μόσχας- διάταξης της επινοήθηκε από έναν Ιταλό αρχιτέκτονα, ο οποίος έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει μια πόλη γύρω σε ένα εκτεταμένο δίκτυο των καναλιών του ποταμού Νέβα. Σήμερα, μια μινι κρουαζιέρα σε αυτά είναι ο πιο ιδανικός τρόπος για να αφουγκραστείς τη πόλη του Ντοστογιέφσκι, το παρελθόν της, το παρόν, μα κυρίως το μέλλον της.





Κεράλα, Ινδία
Δεν πρόκειται για πόλη, αλλά για ένα ολόκληρο, εξωτικής ομορφιάς κρατίδιο της Ινδίας. Αυτή η πόλη της Νότιας Ασίας υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή σε διάφορους ευρωπαίους λαούς. Στους Βρετανούς χαρακτηριστικά οφείλεται το σύστημα των καναλιών της που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει κυρίως τη μεταφορά εμπορευμάτων, κυρίως μπαχαρικών. Σήμερα, ντόπιοι και ταξιδιώτες επιβιβάζονται σε πλοιάρια και μπορούν να φτάσουν σε ιδιαίτερα απομονωμένα σημεία κάνοντας διαδρομές που περνούν μέσα από παρθένα τροπικά δάση και απέραντους ορυζώνες.




Μπριζ, Βέλγιο
Τα γοτθικά κτίρια της Μπριζ βρίσκουν τις ιδανικές τους αντανακλάσεις τους στα κανάλια της γραφικής αυτής πόλης. Οι υδάτινοι πίνακες που δημιουργούνται ταράζονται μονάχα από τους περήφανους κύκνους που κάνουν τις γαλήνιες βόλτες τους. Στις γέφυρες ερωτευμένοι τρώνε παγωτό από το ίδιο χωνάκι και μετά περπατούν χέρι χέρι στις όχθες τους.







Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Έχετε στο μυαλό μας, τη πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης γεμάτη από ουρανοξύστες και υπερσύγχρονα κτίρια και δρόμους με γρήγορα αυτοκίνητα. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της πόλης. Αυτή των παραδοσιακών καναλιών που βρίσκονται μάλιστα σε κεντρική γειτονιά, τη Thonburi. Αυτά είναι γεμάτα από γόνδολες που πουλούν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς: από φρούτα και λαχανικά μέχρι ρούχα και έργα τέχνης. Πρόκειται για τη περίφημη, υπαίθρια πλωτή αγορά της Μπανγκόκ. Αντίστοιχες υπάρχουν και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.








Στοκχόλμη, Σουηδία
Η σουηδική πρωτεύουσα είναι χτισμένη πάνω σε μικρά 14 νησάκια μεταξύ της Βαλτικής Θάλασσας και τη λίμνης Mälaren. Στα φιόρδ οφείλεται μεγάλο μέρος της γοητείας της, ενώ αυτά είναι και ο ιδανικός τρόπος να την εξερεύνησης. Ταυτόχρονα, αποτελεί και έναν από τους λόγους που κάνει αυτή τη πόλη μια από τις καλύτερες για να ζήσει κανείς. 
Οι ντόπιοι κάνουν διάλειμμα  από τη δουλειά τους, ανεβάζουν τα μπατζάκια τους και κάνουν ποδόλουτρο, ενώ απολαμβάνουν το μεσημεριανό τους.






Άμστερνταμ, Ολλανδία
Δεν αποκαλείται ούτε τυχαία, ούτε άδικα η Βενετία του Βορρά. Μια επίσκεψη στο Άμστερνταμ δεν θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς μια κρουαζιέρα στα κανάλια της. Τη νύχτα μπορεί κανείς να θαυμάσει την αρχιτεκτονική και το πόσο φροντισμένη και όμορφη είναι, ενώ το βράδυ, η ίδια δραστηριότητα γίνεται μια από τις πιο ρομαντικές εμπειρίες. Τα τέσσερα κύρια κεντρικά κανάλια της πόλης είναι το Prinsengracht, το Herengracht, το Keizersgracht και ο Singel. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα μικρότερα στη γειτονιά Jordaan, εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα ευχάριστα το Brouwersgracht, το Bloemgracht και το Leliegracht.










Αμβούργο, Γερμανία
Η γερμανική αυτή πόλη έχει χτιστεί πάνω στο νερό. Διαθέτει ένα τεράστιο υδάτινο πλέγμα από μικρούς ποταμούς και κανάλια. Σε αυτά προσθέστε και τις δυο λίμνες στο κέντρο της πόλης. Φανταστείτε επίσης 2300 γέφυρες περισσότερες από ότι το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και η Βενετία μαζί. Ναι, έχει τις περισσότερες γέφυρες από κάθε άλλη πόλη στο κόσμο. Ανάμεσα στα πιο αυθεντικά μέρη της πόλης είναι η παλιά συνοικία Speicherstadt κοντά στο λιμάνι της πόλης. Εδώ τα κανάλια «τρέχουν» ανάμεσα σε αποθήκες και εργοστάσια από κόκκινα τούβλα. Πίσω από τις πόρτες τους υφαίνεται το ένα τρίτο της παραγωγής χαλιών στο κόσμο, αλλά και αγαθά, όπως κακάο, καφέ, τσάι και μπαχαρικά.





Xitang, Κίνα
Η ιστορία αυτής της πόλης μας ταξιδεύει 2000 πίσω. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις που έχουν χτιστεί δίπλα στο νερό, αυτή έχει κρατήσει σχεδόν ανέπαφο το παραδοσιακό και αυθεντικό της χαρακτήρα. Εδώ δεν θα δείτε τουριστικά πλοιάρια ούτε καταστήματα με σουβενίρ, αλλά γραφικά εκατόχρονα σπιτάκια με μικρές αυλές, ιστορικές γέφυρες και ξυπόλητους ντόπιους να οδηγούν τις βάρκες τους ή να ξεμπλέκουν τα δίχτυα τους.






                                                  


                                                 
                                                     See more at: http://www.arttravel.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..

ADDTHIS