ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Αυτή είναι η Παλμύρα, «Η Βενετία της Αμμου»

Παλμύρα, το «σπίτι» ενός εκ των σημαντικότερων ιστορικών μνημείων του κόσμου. Τα ερείπια μιας αρχαίας όασης πολιτισμού έπεσαν στα χέρια τζιχαντιστών.!!!
auti-einai-i-palmura-i-numfi-tis-erimou

Ποια είναι η πόλη που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές

Το ελληνικό όνομα Παλμύρα αποτελεί μετάφραση του αρχικού αραμαϊκού ονόματος Tadmor, που σημαίνει «φοινίκια πόλη».
Στη Βίβλο αναφέρεται ως Ταμάρ ή Θεδμόρ ή Θοεδμόρ ενώ στα αραμαϊκά Ταδμόρ ή Ταμμόρ και που λέγεται πως έκτισε ο Βασιλιάς Σολομών ως πόλη σταθμό των καραβανιών μεταξύ Συρίας και Μεσοποταμίας.
Μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τις κιονοστοιχίες, τον ναό, το θέατρο, άντεξε 2.000 χρόνια. 
Η Παλμύρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντική πόλη της κεντρικής Συρίας, κτισμένη σε μία όαση, 215 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού και 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ευφράτη.
Για αιώνες, ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Συριακή έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου».
Στέκεται στην έρημο στα βορειανατολικά της Δαμασκού στην Κεντρική Συρία και αποτελούσε κάποτε σημαντικό εμπορικό κόμβο μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Περσίας και της Κίνας.
Η Παλμύρα έμεινε ονομαστή για τον πλούτο της κατά τη ρωμαϊκή εποχή, οπότε βασίλευσε και η θρυλική βασίλισσά της Ζηνοβία.
Ωστόσο, μνημονεύεται για πρώτη φορά τη 2η χιλιετίαΠ.Χ.. Τότε ήταν ένας ακόμα κόμβος στο εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο που ένωνε τη Μεσοποταμία με τη βόρειο Συρία.
Για την πόλη αυτή, πριν τη Ρωμαϊκή περίοδο, υπάρχει επίσης η είδηση εκ παραδόσεως ότι είχε καταστραφεί από τον Βασιλιά των Βαβυλωνίων Ναβουχοδονόσορα.
Τα ερείπια της έχουν χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco. 
Η πόλη καταλήφθηκε από τους μουσουλμάνους Άραβες του Χαλίντ ιμπν Ουαλίντ.
Τον 6ο αιώνα, το κάστρο Φαχρεντίν ανεγέρθηκε στην κορυφή ενός βουνού πάνω από την όαση. Το κάστρο περιβαλλόταν από τάφρο.
Η πόλη της Παλμύρας διατηρήθηκε ως είχε, αλλά καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό το 1089.

theTocLogo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..