ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...Εδω ειναι το ταξίδι !!

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Αμοργός: Βουτιά στο απέραντο γαλάζιο ...



Επιστρέφουμε στο νησί που αν και μπήκε από νωρίς στον ταξιδιωτικό χάρτη, κράτησε την άγρια γοητεία του και απέκτησε ορκισμένους φίλους. Αυτούς που λατρεύουν τον αυθορμητισμό, μεθούν κι ερωτεύονται εν μία νυκτί.

Μπορεί να χρειάστηκαν τα πλάνα του Luc Besson στο “Απέραντο Γαλάζιο” για να περάσει το νησί τα σύνορα της χώρας, αλλά για εμάς η Αμοργός πάντα θα έχει να διηγηθεί ιστορίες ταξιδιωτικής ευτυχίας. Έτη φωτός μακριά από την κουλτούρα της ξαπλώστρας, η Αμοργός μοιάζει με μαντείο που δεν μοιράζει απλόχερα ξεκάθαρους χρησμούς αλλά περιμένει από εμάς να νιώσουμε την υπόγεια ενέργειά της και να δώσουμε οι ίδιοι τις απαντήσεις που γυρεύουμε.







Όλη η Αμοργός είναι γεμάτη μυρωδιές και γεύσεις: από τα βοτάνια που σκεπάζουν όλο το νησί και τις γεύσεις της ψημένης ρακής, του κατσικίσιου κρέατος και της ξυνομηζήθρας, του φρέσκου αστακού, της σκορπίνας και της τηγανητής σουπιάς. Η διαδρομή από την καλά κρυμμένη από τους πειρατές Χώρα στην Αιγιάλη μένει για πάντα στο μυαλό μας. Από τη μια, γυμνά κομμάτια γης και από την άλλη η θάλασσα μέχρι να φτάσουμε στο αγαπημένο λιμάνι της νεολαίας. Όσο κι αν κρεμαστεί κανείς στην κουπαστή του πλοίου, η Χώρα δεν θα του κάνει το χατήρι ούτε για ένα μακρινό ενσταντανέ. Χτισμένη επίτηδες ανάμεσα σε λόφους στο κέντρο του νησιού, είναι αθέατη από θαλάσσης ως μέσο προστασίας από τις επιδρομές των πειρατών. Η Αμοργός με το μακρόστενο σχήμα λειτουργεί ως σύνορο των Κυκλάδων αφού είναι το νοτιοανατολικότερο νησί του συμπλέγματος. Και ως συνοριοφύλακας οφείλει να είναι απόμακρη, με επιβλητικό ανάγλυφο και “δύσκολους” ορεινούς όγκους.







Στο ίδιο μοτίβο και η διαδρομή για την Χώρα: άγριοι γκρεμοί, αναβαθμίδες με λιγοστές καλλιέργειες, ατρόμητα κατσίκια που σκαρφαλώνουν στα πιο απότομα σημεία και φασκόμηλα που επιμένουν να φυτρώνουν ανάμεσα στις ξερολιθιές. Βουνό και θάλασσα σε αιώνιο πόλεμο. Εικόνες που αποτυπώνονται για πάντα στο μυαλό και επιστρέφουν σαν flashback σε ανύποπτες στιγμές. Όσο ανεβαίνουμε, το φως του ήλιου αντανακλάται στις ασπρισμένες αυλές των σπιτιών με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, χτισμένων γύρω από τον επιβλητικό βράχο με το ενετικό κάστρο. Τα στενά δρομάκια με τα σκαλοπάτια είναι στολισμένα με γλάστρες και πολύχρωμα λουλούδια, ενώ τα όμορφα πλατώματα λειτουργούν ως σημεία συνάντησης των κατοίκων για ελληνικό καφέ και σπιτικό νεραντζάκι. Τα αμέτρητα πανηγύρια, με άφθονο χορό και φαγητό για όλους, είναι μόνο η αφορμή.





Travel photo: Artiste.gr

See & Do

Επισκεφτείτε τα Θολάρια, το χωριό που το βλέπει πάντα ο ήλιος, όπου οι διαδρομές μοιάζουν με καρέ από βωβό κινηματογράφο. Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από τον όρμο της Αιγιάλης, στο πιο βόρειο σημείο του νησιού, το χωριό έχει μόνιμη συντροφιά τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Στο κέντρο του χωριού η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, η οποία γιορτάζει την 1η Ιουλίου και οι κάτοικοι διοργανώνουν μεγάλο πανηγύρι. Ανάμεσα στα πλακόστρωτα δρομάκια, τις πέργκολες και τις καμάρες, επιλέγουμε να παραδοθούμε στη σιωπή ακόμα κι αν δίπλα μας οι καλημέρες μοιράζονται με αυθόρμητα χαμόγελα, φωνές ακούγονται από τα πιτσιρίκια που παίζουν και ποτήρια τσουγκρίζουν στο διπλανό καφενείο. Απομονωνόμαστε. Από το χωριό παίρνουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο πιο καλά κρυμμένο μυστικό του νησιού, την Μικρή Βλυχάδα, την παραλία με τα κρυστάλλινα νερά που σαν μικρό φιόρδ τρυπώνει στους γιαλίτικους γκρεμούς. Από εδώ βλέπουμε κατευθείαν στην καρδιά του Αιγαίου.






Ανεβείτε στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, μνημείο δέκα αιώνων και σήμα κατατεθέν του νησιού. Ένα ασύμμετρο κατάλευκο κτίσμα λαξευμένο στον απότομο βράχο, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. 350 πέτρινα σκαλοπάτια θα σας φέρουν στην πόρτα της μονής, όπου θα θαυμάσετε σπάνια ιερά κειμήλια. Στο αρχονταρίκι, θα σας κεράσουν λουκούμι και το καλύτερο ρακόμελο του νησιού.




Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού που βρίσκεται στη Χώρα και στεγάζεται στον Πύργο του Γαβρά, ένα κτίσμα βενετσιάνικης αρχικτεκτονικής του 16ου αιώνα. Φιλοξενεί ευρήματα των τριών αρχαίων πόλεων της Αμοργού (Αιγιάλη, Αρκεσίνη και Μινώα), χρονολογούμενα από τα προϊστορικά χρόνια έως και τη Ρωμαϊκή εποχή, το 2ο αιώνα μ.Χ. (τηλ.: 22850 71831).




Βουτιές
Κολύμπι στην Αιγιάλη, τη μεγαλύτερη σε μήκος παραλία της Αμοργού. Είναι απάνεμη και έχει καλή οργάνωση, γι' αυτό και την προτιμούν οικογένειες. Θα βρείτε μπαρ, ταβέρνες και καφενεία. Λίγο έξω από τον όρμο της Αιγιάλης, το ακατοίκητο νησάκι Νικουριά έχει δύο παραλίες στρωμένες με ψιλό χαλίκι κι άμμο, ιδανικές για διαλογισμό. Θα φτάσετε με καραβάκι από τον Άγιο Παύλο. Η Αγία Άννα είναι η διασημότερη και κατά πολλούς η ωραιότερη παραλία του νησιού. Μια απότομη πλαγιά, παγωμένα διάφανα νερά που έχουν το χρώμα της ακουαμαρίνας, βότσαλα και άμμος. Από πάνω, η Μονή της Χοζοβιώτισσας, γαντζωμένη κατακόρυφα στα απόκρημνα βράχια. Αυτό το τοπίο διάλεξε ο Λικ Μπεσόν για να αποτυπώσει στο σελινόιντ το Απέραντο Γαλάζιο. Θα τη συναντήσετε στην ανατολική πλευρά του νησιού, 3 χλμ. από τη Χώρα.








Εξερευνήστε τον Ασφοντυλίτη, τον ερειπωμένο συνοικισμό με εκατοντάδες τοίχους να δημιουργούν έναν πέτρινο λαβύρινθο. Στο χωριό δεσπόζει η λευκή εκκλησία του Άι Νικόλα ενώ από το χωριό μπορείτε να ακολουθήσετε και το κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην ανέγγιχτη παραλία Χάλαρα. Εδώ θα δείτε τις δεκάδες λιθογραφίες που σκάλισε πριν πολλές δεκαετίες ο Μιχάλης Ρούσσος, ένας παράλυτος νέος του νησιού που σχεδίαζε στα βράχια ανθρώπινες φιγούρες που χορεύουν στα πανηγύρια του χωριού κρατώντας στάμνες με κρασί κάτω από τους ήχους των αμοργιανών βιολιών, σχέδια, ονόματα, χρονολογίες, αριθμούς και σταυρούς για να ξορκίζουν το κακό.






Coffee & Drink
Η μέρα στο Que αρχίζει με badineries του Μπαχ και μερακλίδικο μπρικάτο ελληνικό κάτω από τα αρμυρίκια, και τελειώνει με disco και παγωμένη ψημένη ρακή στα θαμμένα στην άμμο τραπεζάκια (Αιγιάλη, τηλ.: 22850 73212). Στο κουκλίστικο cafe-γλυκοπωλείο Καλλιστώ σε στενάκι της Χώρας θα γευτείτε από σοκολατόπιτα με παγωτό τριαντάφυλλο μέχρι ψημένη ρακή (τηλ.: 22850 74094). Στις πολύχρωμες καρέκλες του Bayoko δίπλα στη στάση του λεωφορείου στη Χώρα θα πιείτε παγωμένη μπύρα υπό τους ήχους λάτιν και τζαζ μουσικής (τηλ.: 2285 074005). Θα γίνετε ένα με το νεαρόκοσμο για καφέ και ποτά με lounge, rock και reggae µουσικές στο Ammos Beach Bar (Αιγιάλη, τηλ.: 22850 73228). Στο περιζήτητο μπαλκονάκι του μπαρ Γιασεμί στη Χώρα απολαμβάνουμε τη θέα, εξωτικά ποτά και δίνουμε ραντεβού το επόμενο πρωί για το διάσημο πρωινό του (τηλ.: 22850 74017).








Διαμονή & Φαγητό

Διαμονή & Φαγητό





Διαμονή

Aegialis Hotel & Spa Πάνω από τον όρμο της Αιγιάλης, προσφέρει κινηματογραφική θέα στο απέραντο γαλάζιο και τα απότομα βράχια. Δωμάτια λιτά, μοντέρνα και ρομαντικά, με απαλά χρώματα, ρομαντικές κουνουπιέρες και παράθυρα-κορνίζες του τοπίου. Στο spa Λάλον Ύδωρ η θέα και ο φωτισμός, οι μυρωδιές από τα αιθέρια έλαια και η ατμοσφαιρική μουσική κάνουν το χώρο πραγματικά παραδεισένιο (Όρμος Αιγιάλης, τηλ.: 22850 73393, www.amorgos-aegialis.com).






Anemolithi Πέντε φωτεινά και ευρύχωρα στούντιο, διακοσμημένα με μινιμαλιστική κυκλαδίτικη κομψότητα στη θέση Καμάρι σε ένα υπέροχο κτήμα, τοποθετημένα αμφιθεατρικά πάνω από τη φημισμένη παραλία του Μούρου. Θα εκπλαγείτε από την αισθητική των χώρων, τις επιλογές των επίπλων, τους επιβλητικούς πολυελαίους που δένουν με τις υπόλοιπες μίνιμαλ επιλογές. Καθένα από τα δωμάτια έχει τη δική του βεράντα και κήπο. Εξαιρετική και η τοπική κουζίνα στο εστιατόριο με πολλές βιολογικές πρώτες ύλες (Αρκεσίνη, τηλ.: 22850 72040, www.anemolithi-amorgos.gr).






Yperia Hotel Από τις τελευταίες αφίξεις κοντά στην παραλία της Αιγιάλης. Η αρχιτεκτονική του είναι εμπνευσμένη από τα παλιά σπίτια του νησιού. Θα βρείτε ευρύχωρα και φροντισμένα δωμάτια, διακοσμημένα με χειροποίητα έπιπλα και σιδερένια κρεβάτια, καθώς και σουίτες ιδανικές για οικογένειες. Ιδιωτικά μπαλκόνια με πέργκολες, πισίνα και pool bar συμπληρώνουν το σκηνικό (Όρμος Αιγιάλης, τηλ.: 22850 73084, www.yperia.com).






Villa Katapoliani Ρομαντικά studios και δωμάτια στα Κατάπολα διακοσμημένα με πίνακες Αμοργιανών ζωγράφων και κρεβάτια με κουνουπιέρες. Έχουν όλα ιδιωτικό μπαλκόνι ή βεράντα που βλέπει στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής (είσοδος του ναού του Απόλλωνα) ή στο καλντερίμι, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν και δική τους κουζίνα. Το πρόσφατα ειδικά διαμορφωμένο roof garden χαρίζει αλησμόνητη θέα στη θάλασσα (τηλ.: 22850 71064, www.villakatapoliani.gr).






Φαγητό
Βιτσέντζος Το παλιό λιοτρίβι του παππού Βιτσέντζου μετατράπηκε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού με τα τραπεζάκια του σχεδόν να ακουμπούν στη θάλασσα ενώ στην αυλή δεσπόζει το αιωνόβιο αλμυρίκι. Φρέσκα ψάρια, μαγειρευτά και της σχάρας έχουν την τιμητική τους. Φημισμένη η μακαρονάδα του ψαρά με μύδια και γαρίδες σε φρέσκια τομάτα, το μπιφτέκι και το ιμάμ του Γιάννη αλλά και το πατατάτο κατσίκι κοκκινιστό (Κατάπολα, τηλ.: 22850 71518, από € 12 το άτομο).




Το Λιοτρίβι Στην γεμάτη γιασεμιά και νυχτολούλουδα αυλή του παλιού ελαιοτριβείου με θέα το Κάστρο και τους μύλους της Χώρας γευόμαστε καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Ανάρπαστα γίνονται το εξοχικό με κόκκινη σάλτσα και άνηθο αλλά και οι αρωματικοί ντοματοκεφτέδες από λιαστή ντομάτα (Χώρα, τηλ. 22850 71700, από €12 το άτομο).



Το Πανόραμα Ο Παρασκευάς και η Ελένη μαγειρεύουν όπως στο σπίτι τους κόκορα κρασάτο, κοντοσούβλι, τυρόπιτα, φάβα, πατατάτο – ψήνουν και ψωμί. Τα κηπευτικά και το κρασί δικά τους ενώ εξαιρετική είναι και η ρακή τους, ψημένη με 20 διαφορετικά βότανα. Φημισμένες οι βραδιές με ζωντανή μουσική με τον μπαρμπα-Νικόλα να δίνει ρεσιτάλ και στα ανέκδοτα (Θολάρια, τηλ. 22850 73349, από €10 το άτομο).

Αμβροσία Ρομαντικό δείπνο στη μεγάλη βεράντα με θαυμάσια θέα στον κόλπο της Αιγιάλης και τα γύρω χωριά. Το μενού στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Aegialis συνδυάζει ντόπιες γεύσεις με πιάτα από τη διεθνή κουζίνα. Θα βρείτε από αμοργιανό πατατάτο μέχρι αγκινάρες σε μαυροδάφνη και παέγια (Όρμος Αιγιάλης, τηλ.: 22850 73393, www.amorgos-aegialis.com, από €20 το άτομο).




Μαρουσώ Η ευγενέστατη κυρία Μαρουσώ βάζει στην κουζίνα της μόνο φρέσκα ψάρια, λαχανικά από τον κήπο της και κρέατα δικής τους παραγωγής. Περιζήτητα τα λαδερά, οι κολοκυθοκεφτέδες, η ντόπια φάβα αλλά και η ψημένη ρακή που φτιάχνεται κι αυτή από τη Μαρουσώ (Αρκεσίνη, τηλ.: 22850 72253, από €12 το άτομο).



                                                     See more at: http://www.arttravel.gr/index.php?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..