ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...Εδω ειναι το ταξίδι !!

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Οι 5 πόλεις της πρώτης βουτιάς ...

Στην εκπνοή της άνοιξης ετοιμάζουμε ακόμα μια απόδραση, σε πόλεις δίπλα στο κύμα, χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σε καράβι.
 Εδώ επιλέγουμε να κάνουμε και την πρώτη βουτιά για φέτος.

Πάργα

Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως αυτό το μικροσκοπικό κομμάτι γης δίπλα στη θάλασσα δεν ξεγλίστησε από κάποιο νησί αλλά είναι τμήμα της Ηπείρου. Αυθεντική ηπειρώτισσα λοιπόν, η Πάργα, αλλά με νησιώτικο και κοσμοπολίτικο αέρα. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, η Πάργα, είναι η “νησιωτική” απόδραση της περιοχής: στενά και ανηφορικά δρομάκια με μαγαζάκια, ολάνθιστες γειτονιές, διατηρητέος οικισμός, ενετικό κάστρο με υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή, αμμουδερές παραλίες και το καρτποσταλικό νησάκι της Ππόλεις δίπλα στο κύμα, χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σε καράβι. Εδώ επιλέγουμε να κάνουμε και την πρώτη βουτιά για φέτος.

αναγίας συνθέτουν το κουκλίστικο σκηνικό της. Η Πάργα έχει όμως και ένα ακόμα ακαταμάχητο ατού: από το λιμανάκι της ξεκινούν καθημερινά καραβάκια για ημερήσιες κρουαζιέρες στους κοντινούς Παξούς και Αντίπαξους.






Πρώτες βουτιές: Στην κεντρική παραλία της πόλης, το Κρυονέρι, με άμμο και βότσαλα ή στο Βάλτο, τη διασημότερη παραλία της περιοχής. Βρίσκεται στα δυτικά της πόλης πίσω από το κάστρο, έχει μήκος 3χλμ και καλή οργάνωση.

Πού να μείνετε: Στο πολυτελές Salvator, που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε πλαγιά με θέα που φτάνει στους Παξούς. Μίνιμαλ αισθητική, τολμηρά χρώματα και design με την υπογραφή του Άγγελου Αγγελόπουλου, spa, πισίνες και ιταλικό εστιατόριο (Κυπέρι, Πάργα, τηλ: 26840 32910,http://salvator.gr). Εναλλακτικά, στo Enetiko Resort με κομψή αρχιτεκτονική, στρώματα και έπιπλα Coco-Mat, πισίνα, σάουνα, χαμάμ και υδρομασάζ (Ρήγα Φεραίου, τηλ.: 26840 32900,www.enetikoresort.com).




Πύλος

Στην Πύλο θα πάμε για να ανακαλύψουμε αυτό που τόσο καιρό ήταν μπροστά στα μάτια μας. Το βασίλειο του σοφού βασιλιά Νέστορα δεν ήταν για τους περισσότερους παρά μια όμορφη πόλη της Πελοποννήσου με σπουδαία ιστορία. Χρειάστηκε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα επένδυση στην Costa Navarino με ξενοδοχεία, γήπεδο γκολφ και spa για να μπει η Πύλος για τα καλά στον τουριστικό χάρτη. Στην Πύλο θα πάμε για τα απίστευτα νερά του Ιονίου που βρέχουν τις ακτές της, για τα αρχοντικά, για τα δύο κάστρα το Παλαιόκαστρο και το Νιόκαστρο, την εύφορη γη, τους υγροβιότοπους, τα ταβερνάκια με τις ντόπιες λιχουδιές και τη νησιώτικη φινέτσα της, με την υπογραφή των Γάλλων αρχιτεκτόνων του στρατηγού Μεζόν, που τη σχεδίασαν το 1829.









Πρώτες βουτιές: Στη Βοϊδοκοιλιά, την πιο δημοφιλή παραλία της περιοχής και μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες της Ελλάδας. Σχηματίζει ένα τέλειο ημικύκλιο και είναι απάνεμη με γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά και ψιλή άμμο. Δεν είναι οργανωμένη γι'αυτό θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα. Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται 10 χλμ από την Πύλο, ακριβώς δίπλα στον υγροβιότοπο της Γιάλοβας.



Πού να μείνετε: Στα υπερπολυτελή The Romanos Resort (τηλ.: 27230 96000
www.romanoscostanavarino.com) και The Westin Resort (τηλ.: 27230 95000,www.westincostanavarino.com) στην Costa Navarino ή στο Karalis Beach Hotel, χτισμένο πάνω στη θάλασσα κάτω από το κάστρο με 14 πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια (Παραλία Πύλου, τηλ.: 27230 23021, http://karalisbeach.gr).




Καβάλα

Περπατάμε στα ανηφορικά σοκάκια ανάμεσα σε παλιά μακεδονίτικα αρχοντικά με λοξά δοκάρια και σε ανακαινισμένα κτίρια. Όλη η Καβάλα είναι μια πόλη χωρίς ευθείες: απαλές καμπύλες, αμφιθεατρική διάταξη και λοφάκια ζωγραφίζουν το γοητευτικότερο μπαλκόνι στη θάλασσα του Βορρά. Εδώ, στους πρόποδες του Παγγαίου παρέα με ένα ποτηράκι τσίπουρο ξεκινάμε για ταξίδι στο χρόνο. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούμε. Ο δρόμος οδηγεί στη γρανιτένια ακρόπολη του 15ου αιώνα –ύστατο καταφύγιο των Καβαλιωτών από πειρατές, αλλά και Βυζαντινούς, Ενετούς και Τούρκους- με το κάστρο-σήμα κατατεθέν της πόλης. “Φρούριο”, το λένε οι ντόπιοι. Στα πόδια μας, απλωμένα ακτινωτά, τα σπίτια της Παναγίας. Κάτω χαμηλά, το γεμάτο ζωή λιμάνι. Και πέρα, ως εκεί που φτάνει το μάτι, ο θαλασσινός ορίζοντας, στολισμένος –αν είναι καθαρή ατμόσφαιρα- από τη Θάσο, τις χερσονήσους της Περάμου και του Αγίου Όρους, τη Σαμοθράκη. Κι έπειτα, επιστροφή στην πραγματικότητα. Στη νέα Καβάλα, την πόλη “πέρα απ’ το λόφο”, όπως τη λένε οι Καβαλιώτες, με τα παλιά ανακαινισμένα κτίρια και τις καπναποθήκες.










Πρώτες βουτιές: Στη Ραψάνη, σχεδόν στο κέντρο της Καβάλας με καθαρά νερά, ιδανική για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη. Στο Περιγιάλι, στην ανατολική είσοδο της πόλης, 1 χλμ. από το κέντρο, με ψαροταβέρνες κατά μήκος της ακτής ή στην Καλαμίτσα στα δυτικά.




Πού να μείνετε: Στο Ιμαρέτ, το πιο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο της Καβάλας, σε σκηνικό Ανατολίτικων Παραμυθιών. Χτισμένο το 1817, αποτέλεσε δώρο του Μεχμέτ Αλί στη γενέτειρά του με 26 δωμάτια που οργανώνονται σε εσωτερικές αυλές, ανατολίτικο χαμάμ και υψηλή γαστρονομία (Θ. Πουλίδου 30-32, τηλ.: 2510 620151, www.imaret.gr).




Ναύπακτος

Η βενετσιάνικη φινέτσα και η γοητεία της δεν είναι κραυγαλέες. Θα χρειαστεί να σας υποδεχτεί στην πέτρινη αγκαλιά της για να σας αποκαλύψει μια μια τις ομορφιές της. Η καστροπολιτεία της Ρούμελης χρειάζεται περπάτημα, κι όσο ανεβαίνεις, τόσο εκπλήσσεσαι: γαλήνη, όμορφες γειτονιές, φιλόξενοι κάτοικοι με σπίτια ανοιχτά, λουλουδιασμένες αυλές και στην κορυφή του λόφου, το καμάρι της πόλης, το κάστρο. Είναι μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη αφού έχει πέντε αμυντικές ζώνες που φτάνουν μέχρι το λιμάνι. Το βράδυ το θέαμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό η πόλη με το κατάφωτο κάστρο, το ενετικό λιμάνι και τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου στο φόντο μετατρέπεται στο ιδανικό καρτ ποστάλ. Σε αυτή την πόλη θα κεράσεις την ψυχή σου το πιο γλυκό ηλιοβασίλεμα από το πάρκο του Θερβάντες, θα διώξεις έγνοιες και σκέψεις περιττές με παγωμένο ουζάκι και ατελείωτες βόλτες στο Γρίμποβο και την Ψανή κάτω από τα πελώρια πλατάνια.










Πρώτες βουτιές: Στην οργανωμένη παραλία Ψανή με μήκος 1 χλμ, που απλώνεται από το δυτικό τείχος του παλιού λιμανιού μέχρι τις εγκαταστάσεις με τις νεροτσουλήθρες και προσφέρει ωραία θέα του Κορινθιακού και της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. Στη λίγο μικρότερη παραλία Γρίμποβο, στα ανατολικά του παλιού λιμανιού με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά.

Πού να μείνετε: Στο ρομαντικό ξενοδοχείο Ακτή δίπλα στα βενετσιάνικα τείχη, με 46 δωμάτια, έπιπλα αντίκες και δημιουργίες του Philippe Starck (Θ. Κορυδαλέως 3, Γρίμποβο, τηλ: 26340 28464-5, www.akti.gr). Στο english country style Αρχοντικό της Πέπως σε νεοκλασικό αρχοντικό του 1850, με επτά ρομαντικά δωμάτια (Ιλάρχου Τζαβέλλα 11, τηλ.: 26340 38185-6, arxontiko-pepos.gr).



Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι, μια γλυκιά νησίδα ανάμεσα στο βουνό και την θάλασσα, δεν έπαψε να γοητεύει και να υπερασπίζεται την φήμη του σαν καταφύγιο για ερωτευμένους. Τώρα όμως είναι η εποχή που αυτή η μικρή αυτή πολιτεία “ανθίζει”. Το γλυκό φως, ακουμπάει απαλά στους τοίχους των παραδοσιακών σπιτιών, τρυπώνει στα σοκάκια και στα λιθόστρωτα καντούνια. Οι αυλές είναι στρωμένες με βότσαλα, με λουλουδιασμένους κήπους να ξεχειλίζουν πάνω από τις ψηλές μάντρες. Το κεντρικό λιμάνι και ο Χηρόλακας, που κάποτε πρόσμεναν με λαχτάρα τους ναυτικούς, θα φιλοξενήσουν αυτή τη φορά τα δικά μας βήματα. Ένας ηλικιωμένος παρακολουθεί μια παρέα νεαρών που βουτούν από τα βραχάκια και πιάνουν αχινούς, κυδώνια και φούσκες. “Κουβαλούν πάντα μαζί τους μαχαιράκι, λεμόνια και ουζάκι. Δεν θα σταματήσουν μέχρι το Νοέμβρη”, μας λέει.










Πρώτες βουτιές: Στις γραφικές σκούλες, τις ατομικές φυσικές θαλάσσιες πισίνες κατά μήκος του περιπάτου στην ακρογιαλιά, στην οργανωμένη πλαζ του Καλαφάτη 2 χλμ. από το λιμάνι προς Ιτέα ή θα κατευθυνθείτε προς τη Ναύπακτο για κολύμπι στον Άγιο Βασίλη, με τα εξωτικά νερά που θυμίζουν Ιόνιο.

Πού να μείνετε: Στον ατμοσφαιρικό ξενώνα Nostos στο κέντρο της πόλης, που στεγάζεται σε αρχοντικό νεοκλασικό του 1850. Ατμόσφαιρα εποχής και ζωγραφιστά ταβάνια στα μόλις 6 δωμάτια (Πλ. Ηρώων & Παπαπέτρου, τηλ.: 22650 41266, www.nostoshotel.info).




                                                  See more at: http://www.arttravel.gr/index.php?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..