ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...Εδω ειναι το ταξίδι !!

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Καστελλόριζο: 20 αφορμές για ταξίδι.. στο μπιζουδάκι του Ανατολικού Αιγαίου


Επιστρέφουμε στο μπιζουδάκι του Ανατολικού Αιγαίου για διαλογισμό με φόντο τη θάλασσα και τα πολύχρωμα δωδεκανησιακά σπίτια, διαμονή σε δωμάτια-ησυχαστήρια και χαλαρά ουζάκια σε τραπέζια πάνω στο κύμα. Αφορμή για το ταξίδι αυτό όχι ένας αλλά 20 λόγοι!

1. Ο οικισμός-πίνακας ζωγραφικής
Περπατήστε στο μοναδικό οικισμό και πρωτεύουσα του νησιού για να θαυμάσετε τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα νεοκλασικού τύπου με ξύλινα παράθυρα και μπαλκόνια, λευκά ή χρωματιστά, που απλώνονται κατά μήκος της ακτογραμμής, μπροστά από τον κόκκινο βράχο. Θα δείτε το Δημαρχείο στην περιοχή Κάβος και τη Νέα Αγορά που είναι δυο αρχιτεκτονικά κοσμήματα με καμάρες, το τζαμί από την Ιταλική κατοχή, τη «Σαντραπεία Αστική Σχολή» του 1903 που αποτελεί το σπουδαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού (δίπλα στο Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης), το Εντευκτήριο στην περιοχή Αγίου Γεωργίου του Πηγαδιού), όπου στεγαζόταν το νηπιαγωγείο στις αρχές του 20ου αιώνα, την προτομή της Κυράς της Ρω στην πλατεία Χωραφιών, την προτομή του ήρωα Νικολάου Σάββα στον Κάβος και το μνημείο των αγνώστων στρατιωτών στο λιμάνι.












2. Η Γαλάζια Σπηλιά
Γνωστότερο με τ’ όνομα «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη» - από τις φώκιες που κατοικούν σε αυτό - είναι το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας, ενώ θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της Μεσογείου. Είναι γνωστό παγκόσμια για τον πλούσιο σταλακτιτικό στολισμό, που φωτίζεται από τις ανταύγειες των ακτίνων παρουσιάζοντας ένα θέαμα μοναδικό σε ομορφιά και γοητεία. Βρίσκεται στο νότιο σημείο νησιού, έχει μήκος 75μ (εσωτερικώς), πλάτος 40μ και ύψος 35μ, η δε είσοδος του είναι στο ύψος μιας μικρής βάρκας, μόλις που χωράει όταν είναι μπουνάτσα και αντικρίζει την ανατολή. Το γαλήνιο νερό της σπηλιάς μοιάζει με ένα απέραντο γαλαζοπράσινο καθρέπτη με χίλιους ιριδισμούς, που φωτίζει το τεράστιο αυτό παλάτι των παραμυθιών, με αμέτρητους σταλακτίτες και χιλιάδες αγριοπερίστερα με διάφορα χρώματα.






3. Το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη
Δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, στην κορυφή του Καστέλο Ρόσο, του κόκκινου βράχου απ’ όπου πήρε το όνομά του το νησί. Τον 14ο αιώνα, όταν οι Ιωαννίτες Ιππότες κατέλαβαν το νησί, έχτισαν το κάστρο αυτό, χρησιμοποιώντας υλικά από την αρχαία ακρόπολη. Σήμερα από το κάστρο σώζονται μόνο ερείπια του εσωτερικού του και τα τείχη του, ωστόσο μία επίσκεψη εκεί προσφέρει μία υπέροχη θέα που φτάνει μέχρι τα μικρασιατικά παράλια.

4. Παλαιόκαστρο
Στη δυτική πλευρά του Καστελλόριζου βρίσκεται το σημαντικότερο και αρχαιότερο μνημείο του νησιού, το Παλαιόκαστρο. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό με πολλά κτίσματα και δεξαμενές. Στη δωρική ακρόπολη του 3ου αιώνα π.Χ. σώζεται μια επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη. Στην περιοχή, στη θέση Λιμενάρι, υπάρχουν και τα Κυκλώπεια Τείχη.

5. Η πιο chic διαμονή
Η αρχιτέκτων Marie Rivalant άφησε πίσω της το Παρίσι και αγόρασε το παλιό σπίτι μπροστά στο λιμάνι, το ανακαίνισε και το μετέτρεψε σε μικρό ξενοδοχείο, το Mediterraneo. Τα δωμάτια βρίσκονται σε δύο ορόφους και χαρακτηρίζονται από χρωματιστές, ανατολίτικες πινελιές στην αισθητική τους. Το πρωινό περιλαμβάνει λιχουδιές με γαλλικές, ελληνικές και τουρκικές επιρροές (τηλ.: 22460 49007, www.mediterraneo-megisti.com).








6. Διαχρονικό Μουσείο Μεγίστης – Καστελλόριζου
Βρίσκεται κοντά στα ερείπια του κάστρου σε διατηρητέο μνημείο και περιλαμβάνει εκθέματα ανεκτίμητης αξίας από διάφορες περιόδους της αρχαιότητας καθώς και αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Στην εσωτερική αυλή υπάρχει τουρκική βρύση και τμήματα παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών γλυπτών. Στις αίθουσες του ισογείου υπάρχουν πέτρινα κοκκινωπά γλυπτά από παλαιοχριστιανικές βασιλικές, αμφορείς από το βυθό, πέτρινες άγκυρες, παραδοσιακή στολή και εξοπλισμός του δύτη, παλιό σκάφανδρο και ο ιστορικός Φάρος της Στρογγυλής. Στον πρώτο όροφο εκτίθενται αρχαία ευρήματα, αντικείμενα παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του 17ου αιώνα, φορητές εικόνες διάφορα εκκλησιαστικά είδη, σχέδια και φωτογραφίες βυζαντινών ναών. Υπάρχουν, τέλος, παραδοσιακές φορεσιές κεντήματα και είδη λαϊκής τέχνης.

7. Άγιος Γεώργιος του Βουνού
Αφού περπατήσετε τα πλακόστρωτα σοκάκια γύρω από το λιμάνι, αξίζει να ανεβείτε τα 401 σκαλιά που οδηγούν στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού, το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του 18ου αιώνα. Βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόκαστρου χτισμένος σε ύψωμα και μοιάζει με απόρθητο κάστρο που περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει τρύπα που οδηγεί σε σπήλαιο – κατακόμβη με πηγή και τοιχογραφία του Αγίου στο βάθος. Δίπλα βρίσκεται και ο Άγιος Ιωάννης του Βουνού.

8. Μητρόπολη Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Ελένης
Στην πλέον περίοπτη θέση του νησιού, πάνω από το Μανδράκι, δεσπόζει ο μεγάλος μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το λαμπρό θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό στολίδι, συνυφασμένο με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Καστελλόριζου, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ναό εξαιρετικής τέχνης, σε ρυθμό τρίκλυτης θολωτής βασιλικής, με πλούσια εικονογράφηση, μαρμάρινα τέμπλα και πανύψηλο μαρμάρινο καμπαναριό. Η στέγη της Μητρόπολης αυτής στηρίζεται σε δώδεκα μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία.




9. Νησάκι της Ρω
Στα νοτιοδυτικά του νησιού στέκει το μικρό νησάκι Ρω που θα επισκεφθείτε με ναυλωμένο καΐκι. Γνωστό για την Κυρά της Ρω, τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, η οποία ως το 1982 που απεβίωσε ήταν η μοναδική κάτοικός του. Για δεκαετίες φύλαγε το νησί και κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία. Ακόμα μπορείτε να πάτε και στο νησάκι Στρογγύλη πάνω στην οποία βρίσκεται ο ναυτικός φάρος για την πορεία των σκαφών. Μοναδικοί κάτοικοι του νησιού είναι οι φαροφύλακες. Και τα δύο αυτά νησιά διαθέτουν καταγάλανα νερά και είναι ιδανικά για κολύμπι και μοναχικές διακοπές.

10. Ποτό με θέα
Στους αναπαυτικούς καναπέδες, ξαπλώστρες, μαξιλάρες και πολυθρόνες του Faros Bar, βλέποντας τα φώτα της Τουρκίας να λαμπυρίζουν απέναντι (τηλ.: 22460 49509).




11. Το καλύτερο πρωινό

Στο ξενοδοχείο Καστελλόριζο που καταφτάνει σε δίσκο την ώρα που επιθυμείτε στην αυλή ή στη βεράντα του δωματίου σας και είναι πιστοποιημένο παραδοσιακό ελληνικό πρωινό. Τα 14 δωμάτια απέχουν 3 μέτρα από τη θάλασσα και συνδυάζουν τη διακριτική πολυτέλεια με το νησιώτικο στυλ. Στα συν των παροχών οι ομπρέλλες και ξαπλώστρες παραλίας, το πιάνο μπαρ, η παιδική πισίνα και το υδρομασάζ με θαλασσινό νερό (τηλ.: 22460 49044, www.kastellorizohotel.gr).









12. Τα παραδοσιακά προϊόντα
Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε ρεβυθοκεφτέδες, κατσίκι γεμιστό με ψίχα ψωμιού, πιλάφι του γάμου, τα «στραβά» γλυκά, χαλβά του κουταλιού, «κατουμάρια», συκαλάκι του κουταλιού, λαζαράκια, κουλουρίτσες και σουμάδα.

13. Καθαρίστε το μυαλό σας
Εδώ, στα όρια της χώρας, είναι μοναδική ευκαιρία να κλείσετε παλιούς λογαριασμούς, να κάνετε απολογισμούς και να ξεκινήσετε από το μηδέν.




14. Καταπολεμήστε την υπογλυκαιμία
Με τους φημισμένους λουκουμάδες της μαμάς στο Remezzo αλλά και λαχταριστές βάφλες που ψήνονται τη στιγμή που τις παραγγέλνετε και σερβίρονται με παγωτό, φρούτα και μερέντα (τηλ.: 22460 49324, 6984056995).



15. Γίνετε πάλι παιδιά
Βουτώντας από τα βράχια στη θάλασσα. Στο Καστελόριζο δεν θα βρείτε παραλίες στρωμένες με άμμο αλλά βραχώδεις παραλίες με κρυστάλλινα νερά ιδανικές για μακροβούτια. Στα πεντακάθαρα νερά του λιμανιού υπάρχει σκάλα ενώ μπορείτε να κολυμπήσετε στις Πλάκες και στις γειτονικές νησίδες Ρω, Στρογγυλή και Άγιος Γεώργιος, όπου η πρόσβαση μπορεί να γίνει με κάποιο καΐκι από το Καστελόριζο.

16. Το πιο φρέσκα ψάρια
Ξεφορτώνει κάθε μέρα το καΐκι στο Παραγάδι για να πάρουν τη θέση τους στα κάρβουνα. Αγαπημένα πιάτα το κρασάτο χταποδάκι, το γεμιστό καλαμάρι με φέτα και η πλούσια αστακομακαρονάδα με φρέσκια ντομάτα, βασιλικό, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Ιδανικό συνοδευτικό το παγωμένο ουζάκι (τηλ.: 22460 49396, από €15 το άτομο).



17. Για την πρωινή ή βραδινή λιγούρα
Θα κατευθυνθείτε στο Meltemi cafe-bar που ανοίγει από τις 5.30 το πρωί για πρωινό, κρέπες και σπιτικά γλυκά του κουταλιού (τηλ.: 22460 49249).

18. Η καλύτερη σπιτική κουζίνα
Στην all time classic ταβέρνα Πλατάνια, στην Πλατεία Χωράφια. Το ντεκόρ είναι αφιερωμένο στην ταινία Mediterraneo (σκηνές της οποίας γυρίστηκαν εδώ) ενώ από την κουζίνα βγαίνουν χταποδάκι στιφάδο, ρεβιδοκεφτέδες, μουσακάς και τρυφετό αρνάκι στο φούρνο με δεντρολίβανο (τηλ: 22460 49206, από €12 το άτομο).



19. Οι γιορτές με τους ντόπιους
Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται στις 20 Ιουλίου, κατά τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία όταν και οι ντόπιοι για να τιμήσουν τον άγιο πέφτουν με τα ρούχα στη θάλασσα. Την Παραμονή της Κοίμησης (14/8) τα παιδιά ανάβουν φωτιές και πηδούν πάνω από αυτές ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού.

20. Οι καλύτεροι ψαρομεζέδες
Καταφτάνουν στα τραπεζάκια της Αλεξάνδρας δίπλα στο κύμα. Δοκιμάστε χταποδοκεφτέδες, σπινιάλο, φούσκες, χταπόδι στιφάδο και φρέσκο καλαμάρι ενώ οι αμετανόητοι του κρέατος θα λατρέψουν το σπέσιαλ παραδοσιακό κατσίκι γεμιστό με ρύζι στο φούρνο (τηλ.: 22460 49019, από €15 το άτομο).

                                    See more at: http://www.arttravel.gr/index.php?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..