ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...Εδω ειναι το ταξίδι !!

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

10 low profile νησιά ... Παράδεισοι

Από αντίδραση θέλουμε να ξεφύγουμε. Να γυρίσουμε την πλάτη στα mainstream λιμάνια της τουριστικής Βαβέλ, στις πλαστικές ξαπλώστρες και κυρίως να ξεχάσουμε τη κρίση, τη λύση, την απαισιοδοξία. Να περάσουμε το καλοκαίρι στα νησιά της ζωής, διεκδικώντας την ουτοπία της σιωπής
Ανακαλύψτε τα!

Ιθάκη: Ταξιδιάρα Ψυχή
Μεσημεριανοί ύπνοι μετά από ζέστη, να ξυπνάς και να τρως κρύο καρπούζι. Να περιμένεις να βραδιάσει για να μπει λίγος αέρας από το παράθυρο και να πάρεις κουράγιο να αναλύσεις τα γραπτά του Σόρεν Κίρκεγκαρντ από εκεί που τα άφησες την προηγούμενη νύχτα. Μπορεί και να μη χρειαστεί να ασχοληθείς καθόλου με την Ιθάκη. Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σου φωνάξει τις ομορφιές της. Ό,τι έχει να σου πει, θα στο πει μυστικά στο αυτί. Κάπως έτσι είναι το νησί του Οδυσσέα και του Καβάφη. Το δικό σου νησί.







Πρωινό ξύπνημα Στον Τοξότη, όπου Θα σας περιμένουν χειροποίητες πίτες, μερακλίδικο καφέ, φρέσκο χυμό πορτοκάλι και φρέσκο βουτυράκι έτοιμο να λιώσει πάνω στο ζεστό ψωμί σου. Τα ψίχουλα θα πέφτουν στη θάλασσα για να τρώνε πρωινό και τα ψάρια του λιμανιού. Βαθύ, Τηλ.: 26740-32121. Συνοδοιπόροι Δια βίου ταξιδευτές φτάνουν στο Βαθύ χειμώνα-καλοκαίρι. Γι' αυτούς το νησί δεν είναι ούτε ο προορισμός ούτε το ταξίδι. Είναι η αίσθηση της περιπέτειας, της θάλασσας, της γνώσης που κινεί την πυξίδα των ταξιδιάρικων ψυχών τους. Σε αυτούς τους ταξιδευτές, η Ιθάκη αφιερώνεται. Θεραπεία Ανέβασμα στο Μοναστήρι των Καθαρώντην ώρα που δύει ο ήλιος, με το δρόμο να ανοίγει και να απολαμβάνεις τη θέα σ' όλο το μεγαλείο της. Όλα από εδώ ψηλά μοιάζουν πιο καθαρά. Ακόμα και οι πιο δύσκολες αποφάσεις παίρνονται πιο εύκολα. Όλα άλλωστε μοιάζουν τόσο μικρά μπροστά στον απέραντο ορίζοντα του Ιονίου. Όνειρο Τα παράθυρα του Ομηρικού καδράρουν το λιμάνι με τις βάρκες που είναι δεμένες αρόδου μέσα στη θάλασσα. Δωμάτια-καταφύγια με νησιώτικη διακόσμηση και βεραντούλες για να απολαμβάνουμε το βραδινό αεράκι και την περαντζάδα στον παραλιακό δρόμο (Βαθύ, τηλ.: 26740 33596, www.omirikonhotel.com). Τραπέζι Δίπλα στις τράτες, από τις οποίες προμηθεύεται ψάρια και θαλασσινά η Πηνελόπη, κλασική ψαροταβέρνα όπου σερβίρονται κακαβιά, αστακομακαρόναδα, γαρίδες σαγανάκι και σκορδάτα μύδια. Αλησμόνητη η κρεμμυδόπιτα από τα ορεκτικά (Φρίκες, τηλ.: 26740-31005, από € 25 το άτομο). Ξημέρωμα Θιακοί και ξένοι ξενυχτούν στο Μάπετ (έτσι φωνάζουν οι ντόπιοι τον ιδιοκτήτη του). Στο ψηλότερο σκαλί του Σκάλα -το επίσημο όνομα του club- το κέφι ανεβαίνει με αλλοπρόσαλλο μουσικό προσανατολισμό, μια και ακούγονται τα πάντα - αν και τα σαββατοκύριακα και τα βράδια του Αυγούστου οι επιλογές είναι περισσότερο mainstream (Βαθύ, τηλ: 26740 33294).

Σίκινος: Αυθεντικό underground
Η σιωπή εδώ ακούγεται και ο χρόνος αυτονομείται. Κάθε πεζούλα τρέχει στο δικό της εικοσιτετράωρο, κάθε σοκάκι έχει το δικό του μεσημέρι. Το ηλιοβασίλεμα που βάζει κόκκινη φωτιά στον ορίζοντα δεν έχει ανάγκη από κανένα mainstream soundtrack ή δυνατά μαζικά χειροκροτήματα. Η Σίκινος δεν είναι απλώς underground προορισμός, είναι μονόδρομος.















Πρωινό ξύπνημα Με καπέλο πάνινο, καβάλα στο γαϊδαράκο του μπαρμπα-Γιώργη ξεκινήστε από την Αλλοπρόνοια και φτάστε ως το Επάνω Χωριό, ως το τέλος του δρόμου, ως το τέλος του κόσμου. Συνοδοιπόροι Όσοι ζητούν μιαν άλλη θάλασσα, μιαν άλλη απαλοσύνη. Τολμηροί πεζοπόροι, άνθρωποι που προσκυνούν την ησυχία, εξερευνητές και όσοι επιδιώκουν μια εσωτερική ανάβαση. Ή έστω κατάβαση. Θεραπεία Με ρακόμελο και θαλασσινούς μεζέδες στο Ηλιοβασίλεμα, το στέκι του Θοδωρή και της Ειρήνης πάνω στο Κάστρο (τηλ.: 22860 51173, από €10 το άτομο) ή στη σκιερή αυλή του cafe Ανέμελο επίσης στο Κάστρο (τηλ.: 22860 51216). Όνειρο Στο προσεγμένο Στεγάδι που λειτουργεί από το 2012 στη Χώρα και διαθέτει 4 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα με βεράντες που βλέπουν στη θάλασσα και το βουνό (τηλ.: 22860 51271, www.stegadi.com). Εναλλακτικά, θα προτιμήσετε το πολυεπίπεδο Porto Sikinos στην Αλλοπρόνοια, το λιμάνι του νησιού, σε ένα από τα λευκά δωμάτια με τα μπλε και ροζ παράθυρα. Από τη βεράντα θέα όλο το λιμάνι (τηλ.: 22860 51220, www.portosikinos.gr). Τραπέζι Στο Στέκι του Γαρμπή, με πεντανόστιμο αρνάκι που έχει λιώσει στο ψήσιμο, αλλά και ψάρια που φτάνουν στο πιάτο μας κατευθείαν από το δικό τους καΐκι (Χώρα, τηλ.: 22860 51215, από €12 το άτομο). Ξημέρωμα Στο δωμάτιο με τα παράθυρα ανοιχτά, περιμένοντας να φωτίσει ο ουρανός. Μοναδικός θόρυβος ο ήχος από το ψυγείο και η θάλασσα. Την ταραχή της αγρύπνιας καθησυχάζει το γεγονός ότι πάντα καίει ένα καντηλάκι στην Παναγιά την Παντοχαρά, το απάγκιο του Ελύτη.

Δονούσα: Με τη μεγάλη χάρη
Πεζοπορώντας στη βασίλισσα των μικρών Κυκλάδων, ακούς μονάχα το κρώξιμο των γερακιών και το γάργαρο νερό που παίζουν κυνηγητό με την ανάσα σου. Η όσφρηση πιάνει αρώματα κανέλας από τα στικς που καίνε οι free cambers, οι οποίοι έχουν ήδη πιάσει τα λιγοστά αλμυρίκια στο Λιβάδι. O προβολέας του γεμάτου φεγγαριού χαράζει μια φαρδιά λεωφόρο στο πέλαγος. Οι παππούδες έχουν ήδη επιστρέψει από το καφενείο και έχουν πιάσει ψιλοκούβεντο στη βεράντα με τη συντρόφισσά τους. Στο παραθύρι τους ψήνεται η φρέσκια ξινομυζήθρα.













Πρωινό ξύπνημα Βάλτε το ξυπνητήρι στις 7 και πηγαίνετε για καφέ στο καφενείο-ταβέρνα-παντοπωλείο Κύμα, στο κέντρο της Χώρας. Λίγο πριν τις 8 θα δείτε το χωριό να ξυπνάει και τον ήλιο να ανεβαίνει σιγά-σιγά προς το ζενίθ (τηλ.: 22850 51566). Συνοδοιπόροι Αναχωρητές της ζωής στο κλεινόν άστυ παίρνουν το sleeping bag, σκηνή, κατσαρολικά, λάμπες και φακούς και ζουν δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τον ουρανό, με χαλί την αμμουδιά. Το μόνο που μπορεί να λείπει από τη βαλίτσα τους είναι το μαγιό. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να έρθουν νωρίς για προλάβουν ένα από τα λιγοστά αλμυρίκια στο Κέδρο ή το Λιβάδι. Θεραπεία Το κρυστάλλινο νερό που κελαρύζει από την πηγή κάτω από τον πλάτανο, στην πλατεία της Χώρας. Εκεί, στην πηγή, συναντιούνται όλοι. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες του χωριού με τους κατασκηνωτές με τα μπερδεμένα μαλλιά που έρχονται να γεμίσουν τα θερμός και τις αυτοσχέδιες ντουζιέρες τους. Όνειρο Στα Firoa Studios της Άννας, που θα κάνει τα πάντα για να μην μας λείψει τίποτα. Μπλε πόρτες και παράθυρα, μικρές βεράντες, ο αέρας να μυρίζει γιασεμί και ο κήπος να προσφέρει δροσιά και χρώμα από γεράνια και φουντωτές πικροδάφνες (Σταυρός, τηλ.: 22850 51719, www.firoa-studios.gr). Εναλλακτικά, τα Donousa Rooms της γλυκιάς Χρύσας θα σας φιλοξενήσουν στην κορυφή του παλαιού χωριού, του Σταυρού. Απέχουν μόνο πέντε λεπτά με τα πόδια από την παραλία του χωριού και αν τα επιλέξετε θα έχετε -από οποιοδήποτε δωμάτιο- το Αιγαίο στα πόδια σας: τη Νάξο, την Αμοργό, το Κουφονήσι, την Κέρο, τις Μάκαρες (Σταυρός, τηλ.: 22850 51575, www.donoussarooms.gr). Τραπέζι Στην ταβέρνα Η Κόρη του Μιχάλη, σ' ένα πανέμορφο μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα. Ακούγοντας Βαμβακάρη και Τσιτσάνη, χορταίνεις με κεμπάπ και πίτες Καισαρείας φτιαγμένες με βουτυράτο κασέρι Μυτιλήνης και χειροποίητο φύλλο. Όλα τα λαχανικά είναι από το μποστάνι τους, ενώ ο πιο περιζήτητος μεζές είναι το φιρμάνι, ντόπιο τυρί με σουσάμι, τυλιγμένο σε φύλλο με βούτυρο γάλακτος (Μερσήνι, τηλ.: 6943 070932, από €14 το άτομο). Ξημέρωμα Που ξεχειλίζει από παγωμένη μπίρα στον Σκαντζόχοιρο, μπροστά στο λιμάνι, ακούγοντας από Erica Badu μέχρι dubstep νυχτερινές μελωδίες του Burial (τηλ.: 22850 51880).

Κύθηρα : Από αφρό του ουρανού
Εδώ η θάλασσα γίνεται το απόλυτο αποκούμπι. Θα σε κοιτάζει αθώα, σαγηνευτικά και αγαπησιάρικα. Σαν να σε ξέρει από κάπου, σαν να σε έχει ξαναδεί. Θα σε αναγνωρίσει ακόμα και αν κρύβεσαι πίσω από τους αφρούς του ουρανού. Κι αν βουτήξεις δεν θα πέσεις ούτε στα νερά του Αιγαίου, ούτε του Ιονίου.











Πρωινό ξύπνημα Τη Κυριακή, στο καθιερωμένο και πολύχρωμο παζάρι που κατακλύζει την κεντρική πλατεία του Ποταμού με τους ντόπιους παραγωγούς να πωλούν τα αγαθά τους: τοπικό, παραδείσιο μέλι, λάδι και αμύγδαλα. Υπάρχουν και πάγκοι με κρασί από τοπικό οινοποιεία, υφαντά, αλλά και αντικείμενα αγγειοπλαστικής τέχνης. Συνοδοιπόροι Περιηγητές που ψάχνουν προσωπικές ανακαλύψεις. Φορούν ορειβατικά και ό,τι πολυτιμότερο έχουν χωρά μια χαρά στο σακίδιό τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται και μένουν. Φτάνουν για διακοπές, αλλά το ταξίδι τους διαρκεί μια ζωή. Άγνωστο ακόμα αυτό που τους κρατάει εδώ. Είναι όμως δυνατό. Πολού πιο δυνατό από τις σειρήνες της αστικής ζωής. Θεραπεία Μια βουτιά στο σκιερό ρέμα της Φόνισσας στο Μυλοπόταμο. Το απόλυτο και πιο θεραπευτικό spa της φύσης. Τριγύρω ψηλά δέντρα και ένας καταρράκτης που καταλήγει σε λίμνη. Τόλμησέ το μόνο αν αντέχεις το παγωμένο νερό. Όνειρο Στη γραφική γειτονιά του Porto Delfino. Διαμερίσματα-ησυχαστήρια με πρόσωπο στραμμένο στο κάστρο της Χώρας και τους κατάφυτους κόλπους του Καψαλίου. Καψάλι, τηλ.: 27360 31940, www.portodelfino.gr). Τραπέζι Στον Πανάρετο, κάτω από την πέργκολα, στη κεντρική πλατεία του Ποταμού. Το μαγαζί φημίζεται για τη μελιτζάνα με ξινόχονδρο τραχανά και τη μακαρονάδα του ψαρά. Ωραιότατο και το αγριοκάτσικο στην κατσαρόλα με λαδορίγανη. Από γλυκά δοκιμάστε το παστιτσέτο, την πάστα Μύλου (με αμύγδαλο και γλάσο βανίλιας), το τσιριγώτικο αμυγδαλωτό και τις ροζέδες (αμύγδαλα με μέλι). Τηλ.: 27360 34290, από €15 το άτομο. Ξημέρωμα Mε κοκτέιλ mimosa στο πιο μεγάλο και ιστορικό καφενείο του νησιού, το Αστικόν, το οποίο έχει μια παραδοσιακή μεριά και μια πιο μοντέρνα. Από τη μια freddo και από την άλλη μερακλίδικος ελληνικός (Ποταμός, τηλ.: 27360 33141).

Κύθνος: Το Spa Της Φύσης
Το μεσημέρι η καταγάλανή της θάλασσα στραφταλίζει στο φως του ήλιου. Τη νύχτα γίνεται ασημένια στο φως του φεγγαριού που μοιάζει με φλούδα από πορτοκάλι. Ορισμός του low profile η Κύθνος: χωρίς φωτεινές επιγραφές, χωρίς θορύβους, χωρίς greeklish πινακίδες, κράχτες και group από κοκκινισμένους τουρίστες. Χωρίς μπαρ με δυνατά beat, ελληνικά σουξέ της μιας σεζόν ή r'n'b επιτυχίες. Περίεργο, αλλά είναι όλα όσα της λείπουν που την κάνουν τόσο γοητευτική σ' εκείνους που ψάχνουν την αυθεντική κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα. Είναι γεγονός πως ο τουρισμός στην Κύθνο ακολουθούσε πάντα μια πιο ήρεμη οδό. Και αυτό δεν φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει ποτέ.







Πρωινό ξύπνημα Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα και απομονωθείτε στη δυσπρόσιτη παραλία του Σκύλου στη νοτιοανατολική πλευρά της Κύθνου: μεγάλη αμμουδιά, απόλυτη ησυχία και τα πιο διάφανα νερά που έχετε δει ποτέ. Συνοδοιπόροι Ερωτευμένοι που δεν έχουν ανάγκη από πολλά, μονάχα από θάλασσα, φρέσκο ψάρι, ένα λιτό κυκλαδίτικο δωμάτιο και μια γλάστρα βασιλικό για να έχουν άρωμα οι νύχτες με αεράκι. Θεραπεία Φυσικό spa στο χωριό Λουτρά. Νερά ξεπηδούν από πηγές πλούσια σε άλατα, ιώδιο, σίδηρο και θείο και γεμίζουν τις μαρμάρινες μπανιέρες κτιρίου του 1845, που φέρει την υπογραφή του Τσίλερ (τηλ.: 22810 31217). Όνειρο Στο Porto Klaras με ευρύχωρα διαμερίσματα και δροσερές σουίτες, ένα βήμα από τη θάλασσα, που μας κερδίζουν με την απλότητά τους: ζωηρά χρώματα, χτιστά κρεβάτια με γύψινες απεικονίσεις κυκλαδίτικων χωριών στο προσκέφαλο και ξύλινα έπιπλα-κληρονομιά των προγόνων των ιδιοκτητών (Λουτρά, τηλ.: 22810 31276, www.porto-klaras.gr). Τραπέζι Στρωμένο με φροντίδα στην Κατερίνα. Όλα εδώ μαγειρεύονται με ντόπια υλικά: κηπευτικά και λαχανικά από το περιβόλι τους, φρέσκα ψάρια από τις τράτες του νησιού και κρέατα από το κοπάδι τους. Εξαιρετικό το σφουγγάτο με μανούρι, ο τόνος πλακί με κόκκινη σάλτσα και το κοκκινιστό κατσικάκι, σερβιρισμένο με τραγανές τηγανιτές πατατούλες (Λουτρά, τηλ.: 22810 31418, από €12 το άτομο). Ξημέρωμα Στο ακατέργαστα αρτιστίκ Αμορούζα στη Χώρα, στους πολύχρωμους καναπέδες του οποίου θα απολαύσετε τις καλύτερες μαργαρίτες του νησιού.

Λέρος: Ο αέρας μύριζε ευκάλυπτο
Νησί παρεξηγημένο, που χαίρεται να φιλοξενεί ταραγμένες κι εξόριστες ψυχές. Εδώ η Ρωμιοσύνη καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου... σύμφωνα με τα 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, που εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος στο Παρθένι. Ήρεμο και άλαλο το τοπίο ψηλά στις κορυφές των βουνών του νησιού. Κι όμως, στις ρίζες τους απλώνονται καταπράσινες κοιλάδες με ευκάλυπτους, ελιές, εσπεριδοειδή και κλήματα με άγουρα ακόμα τα τσαμπιά τους.















Πρωινό ξύπνημα Freddo με πριγκιπικό αφρόγαλο στην Disco Cosmopolitan στα Άλιντα, που την ημέρα λειτουργεί ως beach bar και τη νύχτα ως χαλαρό στέκι για ποτά. Συνοδοιπόροι Εξόριστοι ταξιδευτές που φτάνουν εδώ για να μείνουν μακριά από τη θεωρία της ξαπλώστρας. Ούτε λαμπεροί, ούτε ηλιοκαμένοι τουρίστες. Μόνο λίγοι ψαγμένοι Ιταλοί, αλλά και λάτρεις των καταδύσεων που φτάνουν για να βουτήξουν στα πολλά ναυάγια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που στολίζουν το βυθό του Αιγαίου. Θεραπεία Τα πουγκάκια με γέμιση πικραμύγδαλου, τα ξεροτήγανα , οι σβίγγοι και οι λέρικες τυρόπιτες με μυτζήθρα της κύριας Νίκης Καρπαθάκη που αφεντεύει στο ζαχαροπλαστείο Παραδοσιακό, στο λιμάνι της Μαρίνας. Οι λιχουδιές της ξετρέλαναν ακόμα και τους υπεύθυνους των παριζιάνικων Galeries Lafayette (τηλ.: 22470 25500). Όνειρο Στους υπέροχους κήπους του Crithonis, ανάμεσα σε πέργκολες, πολύχρωμα τριαντάφυλλα που μοσχοβολούν, όμορφα πιθάρια με λουλούδια, φοίνικες, πεύκα και ελιές (Κριθώνι, τηλ.: 22470 25120, www.crithonisparadisehotel.gr). Τραπέζι Για καλό φρέσκο ψάρι, κάντε κράτηση στο Μύλο, ένα γαλάζιο μαγαζάκι όπου τρώς ψαράκι και θαλάσσινα σχεδόν μέσα στη θάλασσα. Ωραία αστακομακαρονάδα, φρέσκα ψάρια, καπνιστό έξτρα αρωματικό χταπόδι, ψητά λαχανικά και μαρινάτο γαύρο (Αγία Μαρίνα, τηλ: 22470 24894, από €20 το άτομο). Στην ταβέρνα Παράδεισος, όπου όλα είναι χειροποίητα. Σπεσιαλιτέ η πικάντικη γαριδομακαρονάδα, από γαρίδες που έχουν μαγειρευτεί με ούζο και μια πρέζα ταμπάσκο (Βρωμόλιθος, τηλ.: 22470 24632, €15 το άτομο). Ξημέρωμα Στο δροσερό κήπο του μπαρ Savana, συντροφιά με ροκ, τζαζ και μπλουζ μουσικές και φανταστικά κοκτέιλ (Παντέλι, www.savanabar-leros.com).


Παξοί: Fashion ερημίτες
Ο Βενιαμίν των Επτανήσων αποτελεί επτασφράγιστο καταφύγιο των εκλεκτικών. Παλιότερα καταφύγιο και του Ωνάση. Το μεγαλύτερο επίτευγμα των Παξών είναι ότι κατάφερε να δραπετεύσει από τα νύχια του μαζικού τουρισμού, εξισορροπώντας με άνεση και χωρίς υπερπροσπάθεια ανάμεσα στην εξεζητημένη κοσμικότητα και τη γαλήνια απομόνωση.













Πρωινό ξύπνημα Με βουτιές στην εξωτική παραλία Γαλάζιο, στις δυτικές ακτές: μια φυσική πισίνα με ψιλά βότσαλα στη σκιά πέτρινων “καταρρακτών” που βουτούν ορμητικά στα διάφανα νερά. Την προσεγγίζετε μόνο με σκαφάκι. Συνοδοιπόροι Διασημότητες που κατεβαίνουν από πολυτελή γιοτ με μαρινιέρες Jean Paul Gaultier και δερμάτινα σανδάλια, για να κάνουν βόλτα στη προκυμαία. Εφοπλιστές που μανουβράρουν τα κότερά τους, προσπαθώντας να δέσουν στο κλειστό λιμανάκι των Παξών. Ιταλοί σχεδιαστές μόδας και βιομήχανοι που αποσύρονται στις πολυτελείς βίλες τους στα καλύτερα σημεία, από το Γάη μέχρι το Μογγονήσι. Οι υπόλοιποι είναι ρομαντικοί θαλασσοπόροι που έρχονται εδώ γιατί, όπως υποστηρίζουν, νιώθουν ερωτευμένοι αλλά δεν έχουν ανάγκη το έτερο ήμισύ τους. Θεραπεία Οι μυρωδιές από τα θαλασσινά που αφήνουν νωχελικά τα υγρά τους να αναστατώσουν τα κάρβουνα, οι οποίες διαχέονται στα πλακόστρωτα δρομάκια στο χωριουδάκι του Λογγού. Όνειρο Στο ξενοδοχείο Paxos Beach, σε έκταση 20 στρεμμάτων κατάφυτη από ελιές και πεύκα, με πανοραμική θέα τα κρυστάλλινα νερά (Γαίος, τηλ.: 26620 3221, www.paxosbeachhotel.gr). Τραπέζι Στην αυλή του Τάκα Τάκα, κάτω από λεμονιές, ελαιόδεντρα, μπουκαμβίλιες και γεράνια, σερβίρονται φρέσκια συναγρίδα στα κάρβουνα γαρνιρισμένη με βιολογικό, ντόπιο ελαιόλαδο, σπέσιαλ αστακομακαρονάδα με πραγματικά φρέσκο και ντόπιο αστακό και σκορπίνα μπουρδέτο με φρέσκια πομοντορίνια (Γάιος, τηλ.: 26620 32329, από €20 το άτομο). Ξημέρωμα Στα βράχια του Ερημίτη, φτάνουμε για το ηλιοβασίλεμα και μένουμε μέχρι την ανατολή μετρώντας όλα τα πιθανά χρώματα που μπορούν να πάρουν οι λευκοί, κάθετοι γκρεμοί. Αμέτρητα και τα άδεια ποτήρια του κοκτέιλ Erimitis Sunset. Ακολουθήστε τις ταμπέλες έξω από τα Μαγαζιά (τηλ.: 26620 31957)

Νίσυρος: Η Μαγεία Του Απόκοσμου
Σκηνικό που έχει ξεπηδήσει από ιμπρεσιονιστικό πίνακα, καδραρισμένο από το ηλιοβασίλεμα που εδώ έχει άλλο χρώμα. Νιώθουμε τη βαριά ανάσα του ηφαιστείου και την παχιά ζέστη που μας στέλνει στην πλατεία της Ηλικιωμένης για να πιούμε μονορούφι ένα ποτήρι παγωμένη, αναζωογονητική κανελάδα. Η ενέργεια τούτου του τόπου κυλά και αναδίδεται από τις φλέβες ενός κρατήρα σε σοκάκια τόσο στενά που δεν επιτρέπουν ομαδικές βόλτες. Αναγκαστικά κάποιος πρέπει να έπεται. Και το θειάφι πάντα να κοχλάζει.











Πρωινό ξύπνημα Με το σακίδιό σας γεμάτο με όλα τα απαραίτητα, περπατάτε προς τον κρατήρα «Στέφανο» και τους άλλους μικρότερους κρατήρες ανάμεσα στις «ξεφυσίστρες» (τις ατμίδες του ηφαιστείου, όπως τις λένε οι ντόπιοι). Το τοπίο είναι σχεδόν σεληνιακό και το έδαφος κάτω απ' τα πόδια σας ζεστό. Στο δρόμο για τα Νικιά, αποκλειστικά για όσους αντέχουν την έντονη μυρωδιά του θειαφιού. Συνοδοιπόροι Σίγουρα όχι τουρίστες με κάμερες και χαβανέζικα σορτς. Αλλά ηθοποιοί που έρχονται για να εμπεδώσουν την ειρωνεία του Ίψεν, συγγραφείς που ψάχνουν την έμπνευση από τα έγκατα της Γης και λίγοι ευτυχισμένοι που έρχονται εδώ κάθε καλοκαίρι. Θεραπεία Ένα ποτήρι παγωμένη κανελάδα που πίνεται μονορούφι μετά τον μεσημεριανό ύπνο. Οι γυναίκες του νησιού τη φτιάχνουν από απόσταγμα κανέλας. Μπορεί να συνδυαστεί και με σόδα. Όνειρο Στα διαμερίσματα Μάμμης, στο μικρό ψαροχώρι Πάλοι, μέσα σε πολύχρωμο κήπο με θέα το χωριό και τη θάλασσα (τηλ.: 22420 31453, www.mammis.com). Τραπέζι Στον Ανδριώτη στα Νικιά για κατσικάκι γάστρας που μοσχοβολά ντόπια μυριστικά, νισυριώτικη σαλάτα με ζουμερά ντόπια ντοματάκια, βουνίσια κάπαρη και κατσικίσιο τυράκι, ζεστό σκορδοριγανάτο ψωμάκι, ζυμαρικά με ντόπια λαχανικά και δροσερό, μαστιχωτό παγωτό και θέα στο πέλαγος και την Τήλο (τηλ.: 22420 31027, από €10 το άτομο). Εναλλακτικά, θα καθίσετε στο Μπαλκόνι του Εμπορειού το οποίο γαντζωμένο στην άκρη της καλντέρας του ηφαιστείου, σερβίρει θεϊκά μαγειρευτά, μελωμένα και πεντανόστιμα, μαγικές ξεροψημένες “πιτιές” (ρεβιθοκεφτέδες), ζουμερά κρέατα και δροσερές σαλάτες με καππαρόφυλλα (τηλ. 22420 31607, από €10 το άτομο). Ξημέρωμα Στο όμορφο μπαράκι Εναλλάξ στη παραλία του Μανδρακίουν που άλλοτε παίζει jazz και άλλοτε ελληνικά έντεχνα τραγούδια. Το Μόχα του Παύλου Παυλίδη ταιριάζει γάντι σε κάθε ανατολή. "Μόχα αυτός που όσο κι αν πει πια δεν μεθάει".

Λειψοί: Καμία έλλειψη
Όλες οι αμαρτίες συγχωρούνται. Μεθούν και ξεχνιούνται. Αρκούν μερικές γουλιές από το γλυκό, μαύρο ντόπιο κρασί – θείο προϊόν από το μαύρο φωκιανό σταφύλι του νησιού. Αυτό χρησιμοποιούσε κάποτε και ο Ποντίφικας στο Βατικανό για τη Θεία Ευχαριστία. Όποιος ανακαλύψει τους Λειψούς ευχαριστεί τον Θεό (τον όποιο Θεό) για πάντα. Γιατί του αρκεί, από εδώ και μπρος, που μπόρεσε και άκουσε το σφύριγμα των καλαμιών της Κατσαδιάς να χορεύουν το απόβραδο στο άνεμο.









Πρωινό ξύπνημα Όλα ξεκινούν από νωρίς, ακόμα και η κατανάλωση του ούζου. Το άτυπο ραντεβού δίνεται καθημερινά στο Νίκος και Λούλη, όπου, αντί για φρυγανιές με μαρμελάδα και ομελέτες με μπέικον, έρχονται στο τραπέζι μας μεγάλες μερίδες καυτά καλαμαράκια (τηλ.: 22470 41356, από €10 το άτομο). Συνοδοιπόροι Ανοιχτόχρωμοι βορειοευρωπαίοι που τριγυρνούν πίσω από τις καλαμιές φορώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα, ντόπιοι που μετά από χρόνια στη ξενιτιά έχουν επιστρέψει με άλλον αέρα και ακούρευτοι δραπέτες της πόλης που έρχονται για να ζήσουν εδώ την εναλλακτική Οδύσσειά τους. Θεραπεία Το προσκύνημα στηνΠαναγιά του Χάρου, που χτίστηκε το 1600 – πιθανότατα το πιο σημαντικό αξιοθέατο στους Λειψούς. Εδώ βρίσκεται η μοναδική εικόνα που η Παναγία κρατά το Χριστό εσταυρωμένο κι όχι βρέφος. Όνειρο Σε μια από τις ευρύχωρες μεζονέτες των Νηρηίδων, μέσα σε μεγάλο αγρόκτημα με βουκαμβίλιες και βασιλικούς (τηλ.: 22470 41291, www.niriedes.com). Τραπέζι Ανάμεσα στις καλαμιές, σ' ένα μυστικό λιμάνι και πάνω σε μια αρχαία πόλη, εκεί όπου δεν περιμένεις να βρεις τίποτα, σε περιμένει το Dilaila, με φρέσκα ψάρια στο τηγάνι και τρελο-φέτα, ένα πικάντικο έδεσμα από τηγανητή κατσικίσια φέτα με μπαχαρικά (Κατσαδιά, τηλ.: 22470 41041, από €12 το άτομο). Ξημέρωμα Στο Rock, café-ουζερί πάνω στο λιμάνι, που όταν πέσει ο ήλιος μεταμορφώνεται σε μπαρ. Αν πεινάσεις, θα σου βγάλουν χταποδάκι πάνω από την περαντζάδα του νησιού (τηλ.: 22470 41180).


Κάσος: Αυθόρμητη πολυτέλεια
Σειρήνα στην άκρη του Αιγαίου. Χαϊδεμένη από τα μελτέμια, μπολιασμένη από Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο, αλλά παραμελημένη από τους πολλούς. Γεμάτη απάτητες γωνιές που κρύβονται μέσα σε δάση από θυμάρι. Στα έρημα σοκάκια, οι γιαγιάδες ποτίζουν τις γλάστρες τους και ο αέρας από το μοσχοσάπουνο της πρωινής μπουγάδας μπλέκει με τη αλμύρα της θάλασσας και τη μυρωδιά από το τηγάνι όπου ροδίζουν οι σαργοί.









Πρωινό ξύπνημα Σπάνιο δείγμα πειρατικού καταφύγιου, το μικρό λιμανάκι της Μπούκας μάς φιλοξενεί δίπλα στις ψαρόβαρκες και τα τρεχαντήρια. Ο πρώτος καφές πίνεται στο παραδοσιακό καφενείο του Ματθαίου, που ξυπνά πριν από τον ήλιο. Συντροφιά μας οι ψαράδες που πωλούν τη πραμάτεια τους στο πόδι, χωρίς ταμειακές μηχανές. Μόνο χτεσινές εφημερίδες για το τύλιγμα. Λιμανάκι Μπούκας (Φρυ, τηλ.: 22450 41320). Συνοδοιπόροι Όσοι θεωρούν πολυτέλεια ένα αυθόρμητο τραπέζωμα και ένα αυτοσχέδιο γλέντι, που ξεσπά υπό τους ήχους της δωδεκανησιακής λύρας και του λαούτου, απογειώνεται με μακαρούνες με σιτάκα, αλευρά και ντόπια ελαϊκή –τυρί μέσα σε αγνό βούτυρο– και συντηρείται με ρακή. Θεραπεία Μια βουτιά στη παραλία Μάρμαρα, στο νησάκι Αρμάθια, απέναντι από την Κάσο. Ψιλή, εξωτική άμμος μέσα και έξω από το νερό και ο λευκός γύψος που φαίνεται σε πολλά σημεία του βυθού δίνουν στη θάλασσα το χρώμα του οινοπνεύματος. Υπάρχουν πολλά καραβάκια στο λιμάνι που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια. Όνειρο Σε ένα από διαμερίσματα του Angelica's. Διακόσια μέτρα από το λιμάνι, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και μαγευτική εσωτερική αυλή γεμάτη ανθισμένα λουλούδια (Φρυ, τηλ.: 22450 41268, www.angelicas.gr). Τραπέζι Στη ταβέρναΕμπορειός για τηγανητό μπαρμπούνι, κασιώτικο πιλάφι και μπούστι, ένα μείγμα από εντόσθια και λαχανικά που πλησιάζει στη γεύση και την έμπνευση το σκοτσέζικο haggis (Εμπορειός, τηλ.: 22450 41586, από €15 το άτομο). Ξημέρωμα Στη βεραντούλα του Απάγγιου με παγωμένες μπίρες μέχρι τις πρώτες λάμψεις της ανατολής (Φρυ, τηλ.: 22450 41268).  
                                    
                                                See more at: http://www.arttravel.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..