ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...Εδω ειναι το ταξίδι !!

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Στη Στοκχόλμη η τέχνη κινείται υπογείως !!

Η μεγαλύτερη γκαλερί της Στοκχόλμης κρύβεται στα σπλάχνα της, κάτω από το έδαφος και σε ένα μέρος αναπάντεχο και πολυσύχναστο. Το δίκτυο του υπόγειου σιδηροδρόμου της πόλης, που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της, φιλοξενεί έργα τέχνης και τοιχογραφίες που, σε πολλές περιπτώσεις, εκτείνονται σε όλο το μήκος των χώρων επιβατών.
Η φιλοτέχνηση των έργων ήταν μία ιδέα που γεννήθηκε τη δεκαετία του ’50, με στόχο να γίνουν οι σταθμοί πιο ελκυστικοί και να αποτελούν «κάτι περισσότερο από απλό σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης από έναν συρμό». Σήμερα, οι 90 από τους 100 σταθμούς είναι διακοσμημένοι με έργα τέχνης που έχουν προσφέρει περίπου 150 σουηδοί καλλιτέχνες.
Μέχρι στιγμής ο δρόμος δεν με έχει βγάλει στη Στοκχόλμη και, υπό τις παρούσες συνθήκες (βλ. απαγορευτικά αεροπορικά εισιτήρια) δεν προβλέπω να με βγάζει σύντομα. Έτσι αρκούμαι στο δέος που μου προκαλούν οι φωτογραφίες των σπηλαιωδών στοών και των τοιχογραφιών που τις κοσμούν. Οι Σουηδοί προτίμησαν να αφήσουν γυμνά τα πετρώματα και να εξωραΐσουν με άλλο τρόπο το μετρό τους. Και δικαιώθηκαν.
Για τους κατοίκους της πόλης, οι σταθμοί-μουσεία είναι τμήμα της καθημερινής ζωής τους. Ενδεχομένως κάποιοι να μην δίνουν ποτέ προσοχή στα έργα τέχνης. Ωστόσο, για όσους ενδαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη δαιδαλώδη υπόγεια γκαλερί, η υπηρεσία του μετρό της Στοκχόλμης οργανώνει ξεναγήσεις τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει όποιος θέλει αρκεί να έχει αγοράσει ένα απλό εισιτήριο του μετρό

Και ιδού ...







 
bloggerVassiliki Kotzia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..