ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...Εδω ειναι το ταξίδι !!

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στον κόσμο . . .

Burj Al Arab, Ντουμπάι
Χτισμένο στο δικό του τεχνητό νησάκι, μπροστά από την παραλία της Jumeirah, το επτά (!) αστέρων και 60 ορόφων ξενοδοχείο είναι ένα ονειρικό θέαμα. Σήμα κατατεθέν του Ντουμπάι, το Burj Al Arab θυμίζει εξωτερικά πανί ιστιοφόρου και υψώνεται, πολύχρωμα φωτισμένο, 321 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όσο για το εσωτερικό του, ό,τι και να πούμε είναι πολύ (μα πάρα πολύ) λίγο: design που αγγίζει την υπερβολή, σιντριβάνια που χορεύουν, τεράστια ενυδρεία, υπερπολυτελείς σουίτες με λεπτομέρειες από φύλλα αληθινού χρυσού και ένα εντυπωσιακό γαλάζιο αίθριο- τόσο ψηλό που θα μπορούσε να χωρέσει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι. Όσοι δεν έχουν την τύχη να μένουν στο ξενοδοχείο, μπορούν να κάνουν κράτηση για γεύμα σε κάποιο από τα πολλά –εξαιρετικά αλλά και πανάκριβα- εστιατόριά του.





Sagrada Família, Βαρκελώνη
Το πρώτο αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτεί κανείς στη Βαρκελώνη είναι η Sagrada Familia (εκκλησία της Αγίας Οικογενείας), έργο που καταχώρησε τον Antoni Gaudí στο πάνθεον των μεγάλων αρχιτεκτόνων και σύμβολο της πόλης. Ο οραματιστής Καταλανός αρχιτέκτονας αφιέρωσε περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής του σε αυτόν τον κολοσσιαίο (και ημιτελή ακόμα) νεο-γοτθικό καθεδρικό, με τα τεράστια καμπαναριά που μοιάζουν να αγγίζουν τα σύννεφα και την πρόσοψη που θυμίζει γλυπτό στην άμμο. Ο ίδιος ο Gaudi επέβλεπε προσωπικά τις εργασίες μέχρι το 1926 που πέθανε. Οι συνεργάτες του συνέχισαν την κατασκευή και παρά το γεγονός ότι τα αρχικά σχέδια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, οι εργασίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Τα έργα για την αποπεράτωση του ναού αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026.



Guggenheim Museum, Bilbao, Ισπανία
Το μεταμοντέρνο φουτουριστικό οικοδόμημα του αρχιτέκτονα Frank Ο. Gehry, που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από πίνακα του Νταλί, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και τα μουσεία και αποτέλεσε σύμβολο της αναγέννησης της βιομηχανικής πόλης του Μπιλμπάο. Φτιαγμένο από τιτάνιο, με πληθωρικές κυματιστές καμπύλες που αλλάζουν χρώμα καθώς πέφτουν επάνω τους οι ακτίνες του ήλιου, το κτίριο του Guggenheim είναι, κατά γενική ομολογία, πολύ πιο εντυπωσιακό από τις συλλογές μοντέρνας τέχνης που φιλοξενεί στο εσωτερικό του. Συνδυάζοντας το παλιό με το καινούργιο, και τον πολιτιστικό χαρακτήρα με το βιομηχανικό στοιχείο της πόλης, αναφέρεται πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο κτίριο ως το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό εγχείρημα των τελευταίων δεκαετιών.



The Golden Temple, Amritsar, Ινδία
Ο πιο ιερός ναός των Σιχ βρίσκεται στη μέση μιας έκτασης όπου υπήρχε κάποτε μια λίμνη και είναι η ψυχή της πόλης του Armitsar. Εδώ διαλογίστηκε ο Βούδας, όπως και ο Guru Nanak, ο ιδρυτής της θρησκείας των Σιχ, περίπου 2.000 χρόνια αργότερα. Το Harmandir Sahib, γνωστό και ως «Χρυσός Ναός», χτίστηκε και καταστράφηκε πολλές φορές πριν πάρει τη σημερινή του μορφή στα τέλη του 18ου αιώνα. Οι μαρμάρινοι τοίχοι του είναι επενδυμένοι με 750 κιλά χρυσάφι. Η λάμψη αυτού του λαμπρού οικοδομήματος, που αποτελεί ένα μείγμα ινδουιστικού και μουσουλμανικού αρχιτεκτονικού στυλ, ενισχύεται από τις αντανακλάσεις του στο νερό που το περιβάλλει, ενώ οι θρησκευτικές μελωδίες που αντηχούν στο ναό μέρα-νύχτα προσθέτουν στη μυστηριακή γοητεία του. Ο ναός είναι ανοιχτός 20 ώρες τη μέρα, από τις 6 το πρωί έως τις 2 τα ξημερώματα και φωτίζεται εντυπωσιακά τη νύχτα.



Institute For Sound And Vision, Hilversum, Ολλανδία
Το κτίριο του Ινστιτούτου Ήχου και Εικόνας στην πόλη Hilversum αποτελεί το δυναμικό comeback του Jaap Drupsteen, του graphic designer του οποίου τα έργα βρίσκονται παντού στην Ολλανδία. Σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική εταιρεία Neutelings Riedijk, ο Drupsteen κάλυψε την πρόσοψη αυτού του τεράστιου μουσείου και αρχείου πολυμέσων με τηλεοπτικές εικόνες, οι οποίες απλώνονται σε μια γιγαντιαία γυάλινη τετράπλευρη επιφάνεια. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου. Μια περιήγηση στο αρχείο του Ινστιτούτου, που διαθέτει τον μεγαλύτερο όγκο ήχου και εικόνας στην Ευρώπη, φέρνει τους επισκέπτες σε επαφή με τη ραδιοτηλεοπτική ιστορία της χώρας, ενώ τα τραπεζάκια του Grand Café είναι το ιδανικό μέρος για να χαζέψει κανείς τα απίθανα χρώματα στις γυάλινες επιφάνειες.



The Chrysler Building, Νέα Υόρκη
Σχεδιασμένος από τον William van Alen, ο art deco ουρανοξύστης της Chrysler, στη διασταύρωση της 42nd Street και της Lexington Avenue, θεωρείται από πολλούς σύγχρονους αρχιτέκτονες ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Νέας Υόρκης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1928 και ολοκληρώθηκε το 1930. Με ύψος 319 μέτρα, ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο για 18 μήνες, πριν ξεπεραστεί από το Empire State Building το 1931. Το «στέμμα» του, φτιαγμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, ακτινοβολεί μέρα-νύχτα στον ουρανό της πόλης. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό κτίριο στον κόσμο που είναι διακοσμημένο με σχέδια αυτοκινήτων: οι μεγάλοι αετοί στις γωνίες του 61ου ορόφου αποτελούν πιστά αντίγραφα αυτών που κοσμούσαν μοντέλα Chrysler του 1929.



Catherine Palace, Αγία Πετρούπολη
Το μπαρόκ παλάτι της Μεγάλης Αικατερίνης με την χαρακτηριστική μπλε πρόσοψή του, χτίστηκε ως επί το πλείστον από την σπάταλη κόρη της, την αυτοκράτειρα Ελισάβετ. Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στην πόλη Πούσκιν, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό παλάτι, για να δουν το περίφημο Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο- που χαρακτηρίστηκε ως το όγδοο θαύμα του κόσμου-, ωστόσο η αέρινη, κλασικού στυλ πτέρυγα που σχεδιάστηκε από τον αγαπημένο αρχιτέκτονα της Αικατερίνης Β΄, Charles Cameron, προσφέρει για πολλούς ένα πιο απολαυστικό θέαμα. Αν έρθετε χειμώνα, θα ξεναγηθείτε με έλκηθρο που το σέρνουν άλογα.





Wat Rong Khun, Chiang Rai, Ταϊλάνδη
Δεν μπορείς να αποφασίσεις αν το κτίριο αυτό είναι περίεργα όμορφο ή φανταστικά άσχημο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σύγχρονος αυτός βουδιστικός ναός – η κατασκευή του ξεκίνησε το 1997 και ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα -, κοντά στο Chiang Rai της βόρειας Ταϊλάνδης, είναι άκρως εντυπωσιακός. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ναούς της χώρας, το Wat Rong Khun, έργο του καλλιτέχνη Chalermchai Kositpipat, στερείται χρώματος. Τα περίτεχνα αγάλματα και ψηφιδωτά του είναι ολόλευκα, ενώ στο εσωτερικό του φιλοξενεί έναν χρυσό βούδα.



Tiger’s Nest Monastery, Μπουτάν
Φωλιασμένος σ’ έναν βράχο στα 3.000 πόδια πάνω από την Paro Valley (που υψώνεται άλλα 7.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), ο ναός Paro Taktsang, γνωστός και ως Tiger’s Nest Monastery, είναι ο ιερότερος τόπος στο Μπουτάν. Το απομακρυσμένο αυτό μοναστηριακό συγκρότημα χρονολογείται από το 1692 και είναι χτισμένο γύρω από μια σπηλιά όπου λέγεται ότι διαλογιζόταν τον 8ο αιώνα ο Guru Rinpoche, ο βούδας που γεννήθηκε από το λωτό. Σύμφωνα με τον μύθο, μάλιστα, προσγειώθηκε εδώ πάνω στην πλάτη μιας ιπτάμενης τίγρης. Σήμερα, οι προσκυνητές φτάνουν στον ναό μετά από ανάβαση αρκετών ωρών, ακολουθώντας μια διαδρομή που σίγουρα δεν ενδείκνυται για υψοφοβικούς.



Great Mosque, Djenne, Μάλι
Στην αρχαιότερη πόλη της υποσαχάριας Αφρικής, την Djenne, θα συναντήσετε αυτό το μεγαλοπρεπές τέμενος που χτίστηκε από τούβλα λάσπης (τα οποία συγκρατούνται μεταξύ τους επίσης με λάσπη) από τους Dogon, μια αφρικανική φυλή που χρησιμοποιεί τη λάσπη όπως οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το μάρμαρο. Στην περιοχή αυτή, το κέντρο μιας άλλοτε ακμαίας εμπορικής πόλης, χτίζονταν τζαμιά από τον 13ο αιώνα μ.Χ. Το Great Mosque, ή αλλιώς Μεγάλο Τζαμί της Djenne, χρονολογείται από το 1906 και είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από λάσπη, ενώ από το 1988 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι πύργοι του είναι διακοσμημένοι με αυγά στρουθοκαμήλου, που συμβολίζουν τη γονιμότητα ή την καλή τύχη.



Travel photo: Artiste.gr


New Norwegian Opera And Ballet, Όσλο
Υπάρχει κάτι στον τρόπο που το κτίριο αυτό μοιάζει να αναδύεται από τη θάλασσα που το κάνει να φαντάζει απίστευτα όμορφο. Αντί να στέκεται ψηλά πάνω από το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, το νέο κτίριο της όπερας του Όσλο γλιστράει απαλά προς το νερό, με τον οροφή του να μετατρέπεται σε δημόσιο χώρο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2008 και τον επόμενο χρόνο απέσπασε το κορυφαίο βραβείο ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe. Οι πρωτοπόροι αρχιτέκτονες του γραφείου Snohetta- που βρίσκονται πίσω από την κατασκευή του- το αποκαλούν «χαλί», αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι θυμίζει και παραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχιτέκτονες, σε συμφωνία με skateboarders, κάλυψαν διάφορα σημεία της οροφής με ανάγλυφο μάρμαρο, για να μη μπορούν να κάνουν εκεί skateboarding, αλλά άφησαν αρκετές λείες επιφάνειες για να ασκούν το χόμπι τους.



Mont St. Michel, Νορμανδία, Γαλλία
Ένα μεσαιωνικό αριστούργημα στις ακτές της Νορμανδίας. Το παραμυθένιο αβαείο του Mont St. Michel βρίσκεται πάνω σ’ ένα νησάκι και είναι περικυκλωμένο από επάλξεις και πολεμίστρες. Η πρώτη μονή εδώ χτίστηκε το 709 και η κατασκευή της συνεχίστηκε για εκατοντάδες χρόνια. Ο κόλπος γύρω από το Mont St.Michel είναι διάσημος για τα εντυπωσιακά παλιρροιακά φαινόμενα: κατά την πλημμυρίδα, το Mont μοιάζει με νησάκι στη θάλασσα, ενώ έξι ώρες αργότερα, κατά την άμπωτη, όλη η περιοχή γύρω του είναι καλυμμένη με άμμο και η θάλασσα εξαφανίζεται έως και 18 χλμ. μακριά από το νησί. Κάθε χρόνο εκατομμύρια προσκυνητές συρρέουν εδώ, ανεξαρτήτως εποχής, αψηφώντας τον κίνδυνο των ορμητικών νερών.



Gresham Palace, Βουδαπέστη
Μια αναπαλαίωση που κόστισε 125 εκατομμύρια δολάρια έδωσε νέα πνοή σ΄ αυτό το art nouveau κόσμημα του 1906 που σχεδιάστηκε από τον Zsigmond Quittner. Χτισμένο αρχικά ως το status symbol της Gresham Life Assurance Company of London, το Gresham Palace υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου και της κομμουνιστικής περιόδου. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία της αλυσίδας Four Seasons, με το απαστράπτον λόμπι του- κάποτε σκεπαστή αγορά για την ελίτ της Βουδαπέστης- να κλέβει τις εντυπώσεις.



Christian Dior Store, Omotesando, Τόκιο
Η Omotesando είναι μια εμπορική οδός στο Τόκιο περισσότερο διάσημη για την αρχιτεκτονική της παρά για τις συλλογές των designers που βρίσκει κανείς εκεί. Οι Herzog & de Meuron σχεδίασαν το κατάστημα του οίκου Prada, ο Toyo Ito το κτίριο του Tod’s και ο Tadao Ando το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Εκείνο που κλέβει όμως τις εντυπώσεις είναι το κτίριο του Dior, σχεδιασμένο από τη SANAA. Σε μια γειτονιά όπου κάθε κτίριο είναι ένα σύγχρονο, μικρό αρχιτεκτονικό θαύμα, η βραβευμένη με το Pritzker Prize εταιρεία δημιούργησε ένα απατηλά απλό κουτί φωτός. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό, ιδιαίτερα τη νύχτα.



Hearst Tower, Νέα Υόρκη
Σε αντίθεση με τους περισσότερους σύγχρονους ουρανοξύστες – όπως ο Burj Khalifa στο Ντουμπάι και οι Petronas Towers στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας- που ασκούν μεγαλύτερη γοητεία αν τους κοιτάξεις από μακριά, ο Hearst Tower στην West 57th Street του Μανχάταν δείχνει πιο όμορφος από κοντά. Τα τριγωνικά μοτίβα που χρησιμοποίησε ο γνωστός αρχιτέκτονας Sir Norman Foster στην πρόσοψη, κάνουν αυτόν τον «ταπεινό» πύργο των 46 ορόφων πιο εντυπωσιακό από πολλούς άλλους ουρανοξύστες που είναι δύο και τρεις φορές ψηλότεροι.





                                            See more at: http://www.arttravel.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..