ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...Εδω ειναι το ταξίδι !!

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Πάσχα στη Φολέγανδρο . . .

Καλό Πάσχα !!

Travel photo: Artiste.gr


Με Σπίτια Ανοιχτά

Στη Φολέγανδρο το Πάσχα είναι μια γιορτή που μοιράζονται απλόχερα οι ντόπιοι με τους επισκέπτες του νησιού τους. Όλα ξεκινούν από την Μεγάλη Παρασκευή. Για τις επόμενες πέντε ημέρες οι ντόπιοι ανοίγουν τα σπίτια τους σε όλο τον κόσμο: πρώτα για να μοιραστούν τους πένθιμους ήχους των εγκωμίων που συνοδεύουν την περιφορά του επιταφίου και στη συνέχεια την χαρά της Ανάστασης. Μέσα σε μια γενική ευδαιμονία, τραγούδια, ευχές, γλέντια και βεγγαλικά κάθε σπίτι του νησιού υποδέχεται την πομπή με την εικόνα της Παναγίας, με κρασί, ρακή, γλυκά και κεράσματα για όλον τον κόσμο που συνοδεύει την πομπή. Ανήμερα του Πάσχα, η εικόνα περνάει από τη Χώρα και τα στενά του Κάστρου όπου οι νέοι υποδέχονται την εικόνα με ομοβροντίες βεγγαλικών. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα από την Άνω Μεριά και τις αγροικίες, ενώ την τρίτη κατευθύνεται στον Πετούση και στο Λιβάδι και καταλήγει στον Καραβοστάση όπου εκτός από τα σπίτια, ευλογούνται και τα καΐκια, οι βάρκες και όλα τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι. Το βράδυ επιστρέφει στο μοναστήρι της Παναγίας όπου παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα.



5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Φολέγανδρο

1. Ακολουθήστε την περιφορά του επιταφίου στη Χώρα. Η πομπή ξεκινάει από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην κεντρική πλατεία των Ντουνάβηδων και αφού περάσει μέσα απ' όλα τα καλντερίμια καταλήγει πάλι στην εκκλησία για προσκύνημα. Όσοι δεν ακολουθούν την πομπή ραίνουν με μύρο και κολόνια τον Επιτάφιο από τα μπαλκόνια τους, έχοντας αναμμένα τα θυμιατά τους.

2. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου συγκεντρωθείτε με τους ντόπιους στον Άγιο Νικόλαο για την αναστάσιμη λειτουργία. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και δεκάδες βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό.

3. Βρεθείτε την Τρίτη του Πάσχα στον Καραβοστάση: η ασημοστόλιστη εικόνα της Παναγίας μπαίνει σε όλες τις βάρκες για να ευλογήσει τους ψαράδες ενώ οι νοικοκυρές κερνούν ψαρομεζέδες.

4. Γευτείτε παραδοσιακές πασχαλινές γεύσεις όπως μελόπιτα με μυζήθρα που την φτιάχνουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου αλλά και καλασούνα, η πικάντικη πίτα με κρεμμύδια και σουρωτό τυρί.

5. Ζητήστε από κάποιον μεγαλύτερο να σας περιγράψει το έθιμο που ακολουθούσαν την Δευτέρα του Πάσχα μέχρι πριν μερικές δεκαετίες: νέοι και νέες έφτιαχναν κούνιες στο μεγάλο πλατάνι της πλατείας των Ντουνάβηδων και διασκέδαζαν απαγγέλοντας αυτοσχέδια στιχάκια σατυρικού και με υπονοούμενα ερωτικού περιεχομένου.


ΔΙΑΜΟΝΗ

Themonies Luxury Suites
Ανακαινισμένα πέτρινα σπιτάκια του 19ου αιώνα που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 ως 5 άτομα. Θα βρείτε τέσσερις αυτόνομες σουίτες και μία βίλα ιδανική για οικογένειες και παρέες. Ειδικά για το Πάσχα προσφέρουν πακέτο 4 διανυκτερεύσεων προς €760 που περιλαμβάνει διαμονή για δύο άτομα, αναστάσιμο δείπνο και μεταφορά από και προς το λιμάνι.
Διεύθυνση: Χώρα Φολεγάνδρου
Τηλ.: 22860 41309
www.themonies.gr
Τιμές: από €86,25 το άτομο για μίνιμουμ 4 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο με πρωινό και αναστάσιμο δείπνο




Καλλίστη
Ένα από τα πιο φινετσάτα καταλύματα της Χώρας που θυμίζει μικρογραφία κυκλαδίτικου χωριού. Είναι σχεδόν κρεμασμένο στον γκρεμό και διαθέτει 14 παραδοσιακά δωμάτια με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν. Στα συν των παροχών το πρωινό a la carte και η πισίνα.
Διεύθυνση: Χώρα Φολεγάνδρου
Τηλ.: 22860 41555
www.kallisti.net.gr
Τιμές: από €30 το άτομο σε δίκλινο




ΦΑΓΗΤΟ

Eva's Garden
Bar-εστιατόριο με ρομαντική ατμόσφαιρα. Καθίστε στην αυλή με της μπουκαμβίλιες και απολαύστε δημιουργικά πιάτα όπως κριθαρότο με καραβιδόψιχα, ντομάτα, παρμεζάνα και κρόκο Κοζάνης.
Διεύθυνση: Χώρα
Τηλ.: 22860 41110
Τιμές: από €20 το άτομο

Κρητικός
Σταθερή αξία στο νησί εδώ και δεκαετίες. Στα ξύλινα τραπεζάκια στην πλατεία θα γευτείτε μαγειρευτά, πλούσιες μακαρονάδες και σπέσιαλ κοντοσούβλι. Συνοδέψτε με το πολύ καλό χύμα κρασί.
Διεύθυνση: Χώρα
Τηλ.: 22860 41219
Τιμές: από €12 το άτομο

Ειρήνη Ψαρομιλήγκου
Για πάνω από 60 χρόνια, το ταβερνάκι-παντοπωλείο της κυρίας Ειρήνης αποτελεί στέκι για τους ντόπιους όλο το χρόνο. Στα λίγα τραπεζάκια του θα γευτείτε απλές, μαμαδίσιες γεύσεις όπως κεφτεδάκια, τυροπιτάκια και κοκκινιστό.
Διεύθυνση: Άνω Μεριά
Τηλ.: 22860 41436
Τιμές: από €10 το άτομο

                                                 See more at: http://www.arttravel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..