ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...Εδω ειναι το ταξίδι !!

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Έχετε πάει στην Πόλη;

Για λίγες ώρες στην Πόλη ... 

istanbul5
Η ομορφιά της απλώνεται ανάμεσα στον Κεράτιο κόλπο και στη θάλασσα του Μαρμαρά. Η Αγία Σοφία, το TopKapi, ο Πύργος του Γαλατά, τα δεκάδες τεμένη, οι γέφυρες του Βοσπόρου που ενώνουν την Ευρώπη με την Ασία και τα εγκαταλειμμένα σπίτια με την καταπληκτική αρχιτεκτονική, τα χαμάμ, η αγορά, το παζάρι… όλα αυτά κι’ ακόμα περισσότερα συνθέτουν τις πτυχές αυτής της πολυδιάστατης πόλης. Βυζάντιο, Κωνσταντινούπολη,Istanbul: Ιστορική, μοντέρνα, παραδοσιακή – είναι πολλές πόλεις σε μία! Άλλωστε, αυτό είναι που την κάνει γοητευτική: Ο μοναδικός τρόπος που συνδυάζει τα ευρωπαϊκά με τα ασιατικά στοιχεία. Δεν περιγράφεται με λόγια, οι εικόνες είναι πάντα καλύτερες… Μια βόλτα στην Πόλη μέσα σε 4 λεπτά είναι αρκετή για να σε εντυπωσιάσει!
istanbul-skyline
Δείτε το video για να πάρετε μια μυρωδιά…..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Βρεθήκαμε για λίγες ώρες στην Κωνσταντινούπολη, και αποφασίσαμε να πάμε επί τροχάδην να ξαναδούμε το αγαπημένο μουσείο Top Kapi αλλά και την Αγία Σοφία, που είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Βέβαια η κατάντια του ναού είναι απίστευτη. Έλεος αγαπητοί γείτονες. Όλοι έρχονται εκεί για την Αγία Σοφία, περιποιηθείτε την λίγο. ΟΚ την έχετε γεμίσει με ισλαμικά στοιχεία, αλλά όχι και βρώμικη. Πάλι καλά που τα ψηφιδωτά που βρίσκουν κάτω από τους σοβάδες τα αφήνουν να φαίνονται 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Μουρατίδης
Η Κωνσταντινούπολη (İstanbul), μέχρι το 1923 ήταν γνωστή επίσημα με το όνομα Konstantiniyye και είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Τουρκίας. Αποτελεί ταυτόχρονα κύριο πολιτισμικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Με πληθυσμό περίπου 12 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου. Η Κωνσταντινούπολη είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας Ελληνικής πόλης Βυζάντιο, που ονομάστηκε έτσι από τον Βύζαντα των Βασιλιά των Μεγάρων, ο οποίος την ίδρυσε το 667 π.Χ Από το 330, στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ονομάστηκε Κωνσταντινούπολις, διατήρησε την ονομασία της και μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορίαμέχρι τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κεράτιου κόλπου στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου που με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσαστον βορρά με την θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο. Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την ΑσίαΗ σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη, την περιοχή του Μπέηογλουμε τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.
Στην παλιά πόλη βρίσκεται το πολυτελέστατο ανάκτορο Top Kapi, που υπήρξε επίσημη κατοικία σουλτάνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και τώρα είναι μουσείο. Βορειότερα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και ανατολικά το μουσείο κεραμικής. Σε μικρή απόσταση από το Τοπ Καπί δεσπόζει η Αγία Σοφία με τους τέσσερεις μιναρέδες [που τους πρόσθεσαν μετά], δίπλα από την περιοχή του παλαιού ιπποδρόμου της Πόλης που σήμερα αποτελεί δημόσιο πάρκο και ονομάζεται επίσης πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. Στη βόρεια είσοδο του ιπποδρόμου είναι κτισμένο το λεγόμενο Γερμανικό Σιντριβάνι, με στοιχεία νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Απέναντι του σιντριβανιού, και νοτιοδυτικά της Αγίας Σοφίας, βρίσκεται το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, κοινώς γνωστό ως Μπελ Τζαμί, που συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Οικοδομήθηκε το 1610 από τον Σουλτάν Αχμέτ τον Α΄, και για την κατασκευή του ξοδεύτηκαν τόσο πολλά χρήματα, που ο Αχμέτ κατέφυγε μετά σε βαριά φορολόγηση του λαού για να ξαναγεμίσει το κρατικό ταμείο. Είχε ασχοληθεί προσωπικά με το οικοδόμημα και πήγαινε κάθε Παρασκευή και πλήρωνε τους εργάτες. Εκεί οι Τούρκοι ύψωσαν το 1828 τη νέα σημαία τους συμβολικά, για να επισφραγίσουν την κατάργηση της παντοδυναμίας των Γενιτσάρων.
3
Στην Βεράντα του Top Kapi με θέα τον Βόσπορο
Instabul-073_M
Στο αεροδρόμιο πέσαμε πάνω στην Ευανθία Ρεμπούτσικα και στον σκηνοθέτη της «Πολίτικης Κουζίνας», Τάσο Μπουλμέτη
7_M
Instabul-112_M
Προσέξτε τις επιγραφές πάνω στα μαρμάρινα ευρήματα. Είναι στα Ελληνικά.
Instabul-133_M
Instabul-104_m
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Instabul-172_M
Ευτυχώς τα καινούργια Βυζαντινά ψηφιδωτά που βρίσκουν, τα αφήνουν και φαίνονται….
Instabul-192_M
Τέτοιες προχειρότητες ακαλαισθησίες και τσαπατσουλιές δεν έχω ξαναδεί! Τόσα κόντρα πλακέ, τόση σκόνη, τόση βρώμα και καλώδια να «σέρνονται» σε όλο το ναό (φωτογραφία δεξιά)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχολια σας ...

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..